Nieuws

Droogte in Gelderland: boeren geven wild op de Veluwe water

ARNHEM - Het warme weer van de afgelopen dagen zorgt voor heerlijk zomerse taferelen. Maar de keerzijde wordt steeds duidelijk: droogte. Hoe gaan we daar in de provincie mee om en wat zijn de verwachtingen?

Overuren voor Natuurmonumenten

Boswachter Jan Potkamp van Veluwezoom kan zich niet herinneren dat het ooit zo droog is geweest. Hij maakt dan ook de nodige overuren, zegt hij in De Week van Gelderland.
De week van Gelderland over droogte

Snoeien bij Paleis Het Loo gestopt

In verband met met de droogte en de felle zon is het snoeien van de haagjes bij Paleis Het Loo in Apeldoorn tijdelijk stilgelegd. 'Als we nu doorgaan, ontstaat er grote schade', zei een woordvoerder tegen de NOS. De haagjes zullen er daarom niet zo strak bijstaan als normaal. Maar over een paar weken, als het weer wat vochtiger wordt, worden ze weer netjes bijgewerkt.

Water voor wild op de Veluwe

Het wild op de Veluwe heeft dorst. Boeren in het gebied helpen de dieren door duizenden liters water uit giertanks te legen in droogstaande poelen in het gebied. Een aantal van die poelen dient tevens als extra watervoorraad voor de brandweer in geval van een natuurbrand.
Vorige week gebeurde dat al op de Veluwezoom: Ruim 100.000 liter water voor dorstige hooglanders Veluwezoom
De verscholen poelen op de Posbank bij Rheden en de Veluwezoom staan allemaal droog, aldus boswachter Jan Potkamp van Natuurmonumenten. Op de Veluwezoom leven naast herten en zwijnen ook Schotse hooglanders en paarden. Met name de koeien zijn erg dorstig. In Nationaal Park De Hoge Veluwe vult de brandweer drinkplaatsen bij, maar dat is tot nu toe nog niet nodig geweest, zegt een woordvoerder. 'De plekken liggen erg beschut.'
De natuurorganisaties constateren ook dat de conditie van de wilde zwijnen slecht is door de droogte. Er gaan meer biggen dood dan in andere jaren.

Drukker op de camping

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Door de droogte (en dus het goede weer) is het drukker op de campings. 'De telefoon staat roodgloeiend', zegt eigenaar Harry Uithol van camping De Pampel in Hoenderloo, 'want waarom zou je met dit mooie weer helemaal naar Frankrijk gaan met files en dure brandstofprijzen, wat ik al hoor, als het dicht bij huis ook te vinden is.' Uithol ziet ook dat er meer Duitse campinggasten komen 'Vroeger zaten ze meer bij de kust. Maar zeker sinds we een Duitse website hebben gelanceerd, komen ze ook hier naartoe.'
Camping De Parelhoeve in Wenum heeft 20 tot 30% meer last minute boekingen. Eigenaar Elena van der Meer: 'En we hebben veel meer weekendgasten dan normaal.' Ook bij andere campings zijn er meer boekingen. Ook de maand juni is heel goed verlopen. Gasten die normaal gesproken doorrijden naar Frankrijk, bleven in Nederland.
De buitenbaden hebben nu al een topseizoen. Het bosbad in Lunteren heeft het dubbele aantal gasten vergeleken met vorig jaar. Manager Hans Kars: vorig jaar hadden we rond deze tijd 10.000 bezoekers over de vloer gehad. Nu is het al 20.000. Per dag weten zo'n 700 tot 800 mensen ons zwembad te vinden.

Het is kurkdroog: een ramp voor Stadsakkers in Apeldoorn

Sombere gezichten op de Stadsakkers in Apeldoorn, waar onder meer voedsel wordt gekweekt voor de voedselbanken. Door de aanhoudende droogte kan nieuw zaaigoed niet worden geplant en wat al op het land staat, verdroogt in rap tempo.
Kijk hier naar de reportage:
Droogte in Gelderland: boeren geven wild op de Veluwe water

Geen water meer uit de Oude IJssel

Er stroomt geen water meer over de sluis bij sluizencomplex de Pol bij Doetinchem. Dat betekent dat er geen water onttrokken mag worden uit de Oude IJssel. Het waterschap gaat dat vanaf nu controleren bij de boeren.

Controleurs houden naleving  sproeiverbod in de gaten

Acht controleurs van het Waterschap Rijn en IJssel kijken of iedereen zich aan het sproeiverbod houdt. De controleurs wijken af van hun vaste routes om overtreders te betrappen. Vooralsnog worden geen extra mensen ingezet. Waterschap Rijn en IJssel heeft in twee dagen tijd al drie keer mensen gewaarschuwd omdat ze illegaal oppervlaktewater gebruikten.

Vitens: mensen gebruiken weer meer water in piekuren

De oproep van waterbedrijf Vitens om minder water te gebruiken in de piekuren heeft wel wat resultaat gehad, zeker in het weekend na een oproep in de landelijke media. Dat zegt een woordvoerster: 'Maar we hebben de indruk dat het effect wat aan het afnemen is. Daarom blijven we de oproep herhalen. Dus vooral buiten de piekuren de wasmachine en afwasmachine gebruiken, badjes vullen, tuin sproeien of douchen. Bewust met water om blijven gaan.'

Wat doe je met je tuin met de droogte?

Anneleen Verhaegen uit Beuningen heeft een weelderige tuin en is van Groei & Bloei afd. Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal. 'Mijn tuin staat er mooi bij. Het is kleigrond, dat is een zegen. De rozen doen het geweldig, die houden van droogte. Hortensia''s hebben er moeite mee. Een tip is om de grond bedekt te houden, zodat er geen verdamping is via de bodem. Dat kan bijvoorbeeld met boomschors of tuinafval.' Sproeien mag eigenlijk niet, zeker niet in de piekuren. 'Ik doe het stiekem, maar het beste is 's morgens vroeg voor zonsopkomst. Maar dat is voor mij veel te vroeg. Dus dan 's avonds als de zon weg is.'

Controlevluchten boven Veluwe

Sinds vorige week vrijdag vliegt de brandweer boven de Veluwe om de controles uit te voeren. Het heeft al weken niet geregend en dan is de brandweer extra alert en worden vliegtuigen ingezet.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Controlevluchten boven Veluwe vanwege droogte

Brandweer Borculo redt kikkers en salamanders in vijver

De Brandweer in Borculo heeft de vissen, kikkers en salamanders in een vijver in Borculo van een zekere dood gered. Het water was door de droogte voor een groot deel verdampt. Dus vulde de brandweer de vijver bij.

Plaatselijk vallen er regendruppels!

Hier en daar vallen er deze woensdag kleine buitjes in de provincie. Corine van Dijk laat zien dat het in Wijchen zowaar een beetje regent:

Dijkgraaf Hein Pieper is te gast bij Radio Gelderland: 'schade is er al'

Dijkgraaf Hein Pieper is te gast bij Radio Gelderland om meer uitleg te geven over de droogte. Hij geeft aan dat Gelderland in de 'rode zone' zit op de droogtekaart. 'De eerste schade is er al', vertelt hij. 'Zo zijn veel boeren gewassen verloren. En de schade gaat natuurlijk nog toenemen.' Ook heeft de droogte invloed op het zwemwater.
Er is op ten duur meer kans op bijvoorbeeld blauwalg en botulisme. Dat wordt wel goed in de gaten gehouden. Of het zwemwater bij jou in de buurt schoon is, vindt je via: zwemwater.nl.

Hectare bos verwoest door brand in Arnhem

Door de droogte ontstaan er snel natuurbranden. In Arnhem was het woensdagochtend aan de Deelenseweg raak. Daar werd een hectare bos verwoest door een brand. De brandweer bestreed het vuur met vier bosbrandvoertuigen en er waren twee grote waterwagens ter plaatse voor extra water. Het sein brandmeester is gegeven. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Persconferentie KNMI en de Unie van Waterschappen

In een gezamenlijke persconferentie schetsen het KNMI en de Waterschappen de laatste stand van zaken. De conclusie is dat het qua droogte een uitzonderlijk jaar is. 'De verdamping is groter dan de neerslag die valt. En de neerslag is minder dan normaal in de zomer' vertelt Edwin Büscher van het KNMI.
De droogteproblemen zijn onevenredig verdeeld over Nederland. Er zijn grote verschillen tussen het 'lage land' en het 'hoge land'. Laag is grofweg het westen en het noorden van Nederland, hoog beslaat het oosten en het zuiden. Gelderland valt dus onder die laatste. En dat is geen goed nieuws, want de droogte manifesteert zich op het moment alleen in het hoge gebied.
De verwachting is dat de droogte voorlopig alleen maar toeneemt. De komende tien dagen wordt amper neerslag verwacht. Veel kunnen de waterschappen niet doen om de schade in het hoge land te beperken.
Hier en daar wordt water vastgehouden met stuwen, maar dat is beperkt. Met beheersmaatregelen proberen de waterschappen te voorkomen dat het waterpeil sneller dan nodig zakt.

Brandweer waarschuwt voor onvoorzichtigheid met vuur

Door de droogte is de kans op branden velen malen groter. De brandweer twittert daarom tips over hoe veilig om te gaan met vuur.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!