Nieuws

Steeds meer maatregelen vanwege droogte, Gelderse waterschappen zetten crisisteam in

DOESBURG - De Gelderse waterschappen hebben hun handen vol aan de droogte. Nu het vooruitzicht is dat die voorlopig aanhoudt, zijn er steeds meer maatregelen nodig. Ook is er een crisisteam opgezet. Dat houdt de situatie per dag in de gaten.
'Het is lastig om op de droogte te anticiperen', zegt dijkgraaf Hein Pieper van het Waterschap Rijn en IJssel. 'Je kunt niet zomaar heel veel water opslaan in de natte periodes.' Wel wordt er per dag gekeken wat er aan maatregelen nodig is.
Verslaggever Jan Sommerdijk sprak met de dijkgraaf bij de sluis in Doesburg:

Sproeiverbod ook in Achterhoek

Maandag werd al bekend dat er de komende tien weken een sproeiverbod geldt voor boeren op de Veluwe. Zij mogen geen water halen uit sloten, beken en kanalen. 'Dat verbod geldt inmiddels ook voor grote delen van de Achterhoek', vertelt Gerard Stoltenborg van het Waterschap Rijn en IJssel. 
Als de droogte aanhoudt, zou het kunnen dat er ook een verbod komt op het onttrekken van water uit een eigen watervoorziening. 'Dat moet ervoor zorgen dat het grondwaterpeil niet nog verder zakt', aldus Stoltenborg. Handhavers van de waterschappen controleren of het verbod wordt nageleefd. 

Brug gekoeld

Verder worden de ophaalbruggen van Laag-Keppel en Hoog-Keppel besproeid om te voorkomen dat deze uitzetten want dan zijn ze niet meer te bedienen.
In de sluis in Doesburg kunnen sinds maandag geen schepen langer dan 55 meter meer terecht. Die lopen gevaar tijdens de droogte, want aan het begin en aan het einde van de sluisbak zitten drempels. Door de lage waterstand zouden te lange schepen vast komen te liggen.

Komende jaren blijft droogte grote uitdaging

'De droogte van dit jaar is geen incident', vertelt Pieper. 'We denken dat we de komende jaren steeds vaker te maken gaan krijgen met lange kurkdroge periodes. Het wordt de grootste uitdaging voor de waterschappen.' Waar zij inmiddels goed ingespeeld zijn op wateroverlast, kunnen ze aan droogte nog niet zoveel doen.
Gemeenten moeten er ook mee aan de slag. Zij moeten de komende jaren een stresstest doen om knelpunten in hun gebied in kaart te brengen, zegt Vanya Ginsel, woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel. 'Wat wateroverlast betreft weten veel gemeenten wel waar de problemen te verwachten zijn. Maar ze moeten nu ook in kaart gaan brengen waar de hitteknelpunten zitten.' 

Persconferentie

Om 10.30 uur houden het KNMI en de Unie van Waterschappen een persbijeenkomst over de maatregelen die worden genomen.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52