Nieuws

Sproeiverbod? Dan maar Franse frietjes maken van de aardappelen

Het sproeiverbod voor de Veluwe en de Gelderse Vallei kan een flinke strop worden voor veel boeren in die gebieden. © Omroep Gelderland
VOORST GEM VOORST - Het sproeiverbod voor de Veluwe en de Gelderse Vallei kan een flinke strop worden voor veel boeren in die gebieden.
Gert-Jan Weijers, afdelingsvoorzitter van de Land-en Tuinbouw Organisatie in de regio Zuid-Oost Veluwe, maakt zich zorgen. "Het is nu acht weken droog geweest en je kunt het nu zien aan bepaalde gewassen. Dan kun je schade verwachten van veertig à vijftig procent. Als je nu zou mogen sproeien, zou het zich nog redelijk kunnen herstellen. Maar dit verbod voor tien weken is een groot probleem voor veel boeren."
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Sproeiverbod? Dan maar Franse frietjes maken van de aardappelen
Weijers heeft er zelf geen last van. "Er mag niet gesproeid worden uit het oppervlaktewater, maar wij hebben een bron thuis. Dus daarom kunnen wij doorgaan met sproeien. En mijn buren mogen ook gebruik maken van onze sproei-installatie."
Tekst gaat verder onder de foto.
De aardappelen zijn het meest kwetsbaar, merkt Gert-Jan van den Berg uit Nunspeet. "Ze staan nu al een week of twee stil qua groei en zouden nu al twee keer zo groot moeten zijn. Maar dan maken we er maar Franse frietjes van."
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52