Instellingen

Uitzetting Oekraïense familie dreigt, inwoners komen in actie

De gemeente Culemborg heeft in een brief aan staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie gevraagd gebruik te maken van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid en de Oekraïense familie Andropov alsnog een verblijfsvergunning te geven. De brief is mede-ondertekend door de directie van basisschool Blink en die van de Openbare Scholengemeenschap Lek en Linge. © O.R.S. Lek en Linge
CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft in een brief aan staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie gevraagd gebruik te maken van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid en de Oekraïense familie Andropov alsnog een verblijfsvergunning te geven. De brief is mede-ondertekend door de directie van basisschool Blink en die van de Openbare Scholengemeenschap Lek en Linge.
De familie Andropov, vader, moeder en drie kinderen werden donderdagmorgen vroeg opgehaald uit hun huis en naar een detentiecentrum gebracht. Directeur Joost van Rijn van Lek en Linge is geschokt over de gang van zaken. Hij noemt de uitzettingsprocedure mensonterend, omdat de kinderen geen afscheid hebben kunnen nemen van hun medeleerlingen. 

Stoornis

De familie woont al 17 jaar in Nederland en de kinderen zijn in Nederland geboren. Volgens Van Rijn heeft de oudste, de 14-jarige Maksim een taalontwikkelingsstoornis, waardoor hij kwetsbaar is. 'Hij sluit zich emotioneel af van de buitenwereld, zeker in situaties van spanningen', zo schrijft hij op de site van de school.

Steunbetuiging

Op die site kunnen leerlingen en ouders hun steun aan de actie betuigen. Dat was dinsdagmorgen al ruim 4200 keer gebeurd. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de bevoegdheid om in uitzonderlijke gevallen zelfs verblijfsvergunningen toe te kennen, los van de rechter.
Een kopie van de brief van de gemeente Culemborg is naar alle Tweede Kamerleden gestuurd.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!