Nieuws

Komende tien weken sproeiverbod voor boeren op Veluwe

Boeren op de Veluwe en in de Gelderse Vallei mogen de komende tien weken niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen. © Google Street View
UDDEL - Boeren op de Veluwe en in de Gelderse Vallei mogen de komende tien weken niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen.
Het verbod is ingesteld omdat de waterafvoer in de verschillende watergangen stagneert door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Als er nog meer water uit de beken en sloten verdwijnt, kan dat onherstelbare schade aan de natuur veroorzaken, aldus het waterschap Vallei en Veluwe maandag.
Het verbod treft bijna het hele werkgebied van het waterschap. Alleen gebieden langs de Randmeren, de IJssel en de Nederrijn zijn uitgezonderd. Waterschap Rijn en IJssel laat weten dat boeren alleen water uit de oppervlakte mogen halen als er nog water over de stuw kan. Waterschap Rivierenland stelt dat de problemen in hun regio niet spelen. 
Vorige week is al een sproeiverbod ingesteld voor boeren in een deel van Brabant.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52