Nieuws

Brandgevaarlijk ouderencomplex aangepakt

De gevelplaten van wooncomplex de Meiberg moeten toch van de muren af. De platen en de achterliggende isolatie zijn brandbaarder dan aanvankelijk werd aangenomen. Ruim een maand geleden ontdekte televisieprogramma Zembla dat het gebouw niet voldoet aan de veiligheidseisen die in de vergunning staan. © archief Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De gevelplaten van wooncomplex de Meiberg moeten toch van de muren af. De platen en de achterliggende isolatie zijn brandbaarder dan aanvankelijk werd aangenomen. Ruim een maand geleden ontdekte televisieprogramma Zembla dat het gebouw niet voldoet aan de veiligheidseisen die in de vergunning staan.
Het brandgevaar komt door de isolerende gevelbekleding die in 2014 is aangebracht. Daardoor zou een brand zich volgens brandexperts in de uitzending van Zembla net zo snel kunnen verspreiden als de brand in 2017 bij de Grenfell Tower in Londen, waarbij 72 doden vielen. In de 161 appartementen van de Meiberg wonen mensen met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. Het oordeel Jurjen Burghgraef was duidelijk: 'Als je een uitslaande brand hebt, dan is het gewoon een gevaarlijke gevel.'

Verhuurder vorige maand:  'geen direct gevaar'

Woongenoot gaf toe dat de gevelconstuctie niet voldoet aan de vergunning, maar zei vorige maand nog dat hierdoor geen onveilig situatie bestaat voor de bewoners. Het was daarom niet nodig om de gevelplaten direct te verwijderen. Wel werd er nader onderzoek gedaan.

Nu blijkt materiaal brandbaarder dan gedacht

Maar in een brief die vrijdag 29 juni naar de bewoners is verstuurd komt Woongenoot daar op terug. 'Uit het vervolgonderzoek blijkt dat zowel de gevelpanelen als de achterliggende constructie inderdaad niet voldoen aan het brandveiligheidslabel in de vergunning. Ook blijkt het materiaal brandbaarder dan uit het eerste onderzoek naar voren kwam.' Directeur Kees van Kampen zegt hij het belangrijk vindt om de huidige situatie snel aan te passen. 
Vanaf maandag 2 juli tot en met vrijdag 20 juli gaat Woongenoot de onderste 2 tot 3 meter van de gevelpanelen en de isolatie verwijderen.. Daarmee verkleint de verhuurder het risico van brand, omdat brand buiten het complex (bijvoorbeeld een brandende scooter of afval) zo niet kan overslaan naar de gevels.

Tijdelijke brandwacht

Daarnaast neemt de verhuurder aanvullende maatregelen voor de kozijnen naast de kopgevel. Totdat deze werkzaamheden afgerond zijn, zal er ’s nachts (van 20.00 uur tot 8.00 uur) een brandwacht actief zijn bij de Meiberg . Dit is een tijdelijke extra maatregel om bij een brand sneller te kunnen alarmeren.
Later dit jaar verwijdert Woongenoot al het andere plaatmateriaal en de isolatie van de gevels. Dan wordt het gebouw voorzien van nieuwe gevelpanelen en isolatie die voldoet aan de brandveiligheidseisen. Deze maatregelen zijn voorgelegd aan de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) en de Brandweer en die zijn het eens met die aanpak.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!