Nieuws

Maasveren drie dagen uit de vaart; acties schippers worden harder

ARNHEM - De schippers van de Maasveren gaan staken. Vanaf zondag gaan de veren drie dagen uit de vaart. Dat maakte FNV-bestuurder Cees Bos vrijdag bekend in het programma De Week van Gelderland. De veerbazen voelen zich gesteund door het publiek. Dat zou blijken uit een onderzoek.
De schippers van de vijf ponten willen dat Stichting Maasveren tegemoetkomt aan hun eisen voor betere arbeidsvoorwaarden. Tot dusver voerden de schippers vooral publieksvriendelijke acties. Zo zetten ze deze week passagiers gratis over.
De tekst gaat verder onder de video.
Maasveren drie dagen uit de vaart; acties schippers worden harder
Eerder werd al een dag gestaakt, maar werden scholieren nog overgezet. Nu worden dus zwaardere middelen ingezet. Volgens de vakbondsbestuurder doen de schippers dit niet zomaar. 'We hebben in totaal twaalf actiedagen gehad. We zetten mensen over met wie we al jaren een relatie hebben.'

Enquête onder passagiers

De 24 veermannen om wie het gaat willen zowel over 2017 als 2018 een structurele loonsverhoging van 110 euro bruto per maand. Uit een enquête door de veerbazen onder klanten blijkt volgens FNV-voorman Bos dat die geen problemen hebben met een tariefsverhoging van 5 cent. Bos: 'Daar loopt het allemaal op vast, terwijl we van twee derde van de mensen die we overzetten een handtekening hebben.' 

Vitaliteitsregeling

Bovendien willen de schippers een vitaliteitsregeling, waarmee ze op een gezonde manier de pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken. Ze willen 90 procent loon voor 80 procent werken. De werkgever wil daar voorlopig nog niet aan. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!