Nieuws

Scheurende maaltijdbezorgers in Harderwijk verleden tijd (als het goed is)

Het is een steeds gewoner beeld aan het worden in het verkeer: scheurende scooters van bedrijven die maaltijden bezorgen. Het zorgt voor verkeersonveilige situaties, ergernis onder het overige verkeer en ook voor geluidsoverlast. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Het is een steeds gewoner beeld aan het worden in het verkeer: scheurende scooters van bedrijven die maaltijden bezorgen. Het zorgt voor verkeersonveilige situaties, ergernis onder het overige verkeer en ook voor geluidsoverlast.
Dat moet afgelopen zijn vinden die bedrijven in Harderwijk. Daarom gaat daar het project Aanpak Overlast Bezorgscooters maandag van start.
Bijna alle horeca-ondernemers die ook eten thuisbezorgen doen mee, samen met onder andere de gemeente en politie. Alle bezorgers gaan op cursus om veiliger en bewuster te leren rijden.

Langdurig gefilmd

Josien van Bommel, leider van het project Aanpak Overlast Bezorgscooters: 'De scooterrijders worden langdurig gefilmd om ze zelf te laten zien hoe ze rijden en krijgen dan les hoe het anders kan.' Tijdens het project krijgen de bezorgers voorlichting over veilig rijden, maar ook een scooterrijles. Na die les krijgen de bezorgers te horen wat ze fout doen, maar ook wat ze goed doen. 
De tekst gaat verder onder de foto
Pizzeria Pizza di Mama doet mee aan het project. Volgens eigenaar Danny Krijger straalt het wangedrag van bezorgende scooterrijders af op alle maaltijdbezorgers en dat kan klandizie gaan schelen. Hij is al eerder bezig geweest zijn bezorgers zich bewuster te laten zijn van hun gedrag, maar die inspanningen zijn na verloop van tijd weggezakt.
Met dit project, dat wordt gedaan in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland, moet veilig bezorgen weer hoger op de agenda komen. Krijger: 'Vaak wordt gedacht dat wij als ondernemers tijdsdruk op de bezorgers leggen, maar dat is niet zo. We vinden het écht belangrijker dat onze bezorgers veilig rijden.'

Warm bij de klant

Eén van zijn bezorgers is Jeffrey: 'Je voelt de tijdsdruk wel, want je wilt graag het eten warm bij de klant krijgen, maar de scooters zijn begrensd, dus écht hard kunnen we niet. En de baas vindt veiligheid belangrijjker.' Toch vindt hij de cursus geen gek idee. 'Soms kom ik wel eens in situaties waarvan ik denk dat ik het toch anders had moeten doen.'
Om te zorgen dat het effect van de cursus blijvend is, gaat de politie de maaltijdbezorgers extra in de gaten houden en boetes uitdelen als dat nodig is. 
Overlast maaltijdbezorgers aangepakt in Harderwijk
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!