Instellingen

Brandweer waakt over droge natuur vanuit de lucht

© Omroep Gelderland (archief

ARNHEM - De brandweer begint deze vrijdag met controles vanuit de lucht om eventuele natuurbranden tijdig te ontdekken. Een vliegtuigje houdt overdag de Veluwe in de gaten.

De brandweer is naar eigen zeggen extra waakzaam door de aanhoudende droogte. Naast controles vanuit het vliegtuig houden de politie en boswachters vanaf de grond een extra oogje in het zeil. Als er ergens een natuurbrand uitbreekt, kunnen de hulpdiensten via zogenoemde calamiteitenroutes snel bij het vuur komen. 

Toeristen, recreatieondernemers, gemeenten en natuurbeheerders kunnen volgens de brandweer helpen door ook alert te zijn op natuurbranden. Als de vlammen ergens toeslaan zijn blushelikopters van Defensie snel beschikbaar voor assistentie.

Fases geven risico op brand aan

Voorheen gebruikte de brandweer vijf verschillende kleuren om de kans op natuurbranden aan te duiden, waarbij code rood stond voor het grootste risico. Sinds dit jaar beoordelen de hulpdiensten het risico op een andere manier. Er zijn twee fases, waarvan fase 1 een 'regulier risico' aangeeft. In fase 2 zijn de hulpdiensten extra alert. 

'Fase 2' in Noord en Oost-Gelderland

In Noord- en Oost-Gelderland heeft de brandweer nu 'fase 2' afgekondigd. Daar is de kans op brand in de natuur dus het grootst. In de rest van Gelderland geldt nog de standaard fase 1. De site www.natuurbrandrisico.nl geeft de fases voor heel Nederland weer.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!