Instellingen

'Verdeel arbeidsmigranten over heel Zaltbommel'

Veel dorpsbewoners en een enkele tuinder kwamen woensdagavond naar het dorpshuis in Zuilichem. Aanleiding is de zorg om de huisvesting van grote groepen arbeidsmigranten. © Omroep Gelderland
ZUILICHEM - Veel dorpsbewoners en een enkele tuinder kwamen woensdagavond naar het dorpshuis in Zuilichem. Aanleiding is de zorg om de huisvesting van grote groepen arbeidsmigranten.
Vooral het dorp Zuilichem maakt zich zorgen, omdat er daar op grote schaal kassen met aardbeien worden neergezet. Gevreesd wordt dat er honderden extra Polen en Roemenen naar het gebied zullen komen. 
De gemeente Zaltbommel staat grootschalige huisvestingsprojecten tijdelijk niet toe en werkt aan een duidelijker beleid. Een plan voor een grootschalig Polenhotel bij Zuilichem is hierdoor in de ijskast gezet. Komende maandag wordt door de gemeente Zaltbommel achter gesloten deuren gesproken met betrokken partijen tijdens een paneldiscussie over het te voeren beleid. Ook komt er nog een onderzoek onder de bevolking.

'Geen grootschalige huisvesting'

Vooruitlopend op de discussie organiseerde de vereniging Zuilichemse Bewoners Belangen samen met een aantal politiek partijen woensdagavond al een discussieavond. Voorzitter Stef den Tek gaat de uitkomsten van de avond maandag inbrengen in de paneldiscussie met de gemeente.
Hij trekt de conclusie dat er goede regels moeten komen rond de huisvesting. De dorpelingen willen vooral kleinschaligere huisvesting en goede afspraken over hoeveel mensen er in een huis mogen wonen en hoeveel mensen er op een dorp mogen wonen. Het Tielse beleid werd hier meerdere keren als voorbeeld genoemd. Ook moet er spreiding komen van arbeidsmigranten over de hele gemeente Zaltbommel en niet geconcentreerd in Zuilichem.

Telers willen vooral huisvesting bij eigen bedrijf

Eerder was al duidelijk dat de sector het liefste huisvesting ziet op eigen terrein. Het toezicht kan dan beter georganiseerd worden. Nu is huisvesting op het eigen terrein lastig, omdat de gemeente volgens de sector nauwelijks tot geen vergunningen afgeeft.
Tuinder Koen Kreling geeft tijdens de bijeenkomst woensdagavond aan dat hij ook het liefst huisvesting zou regelen op zijn eigen bedrijf. Maar ook hij krijgt geen vergunning. Zijn medewerkers wonen nu in opgekochte woningen in de dorpen. 'En als er problemen zijn mag je me altijd bellen', laat hij de aanwezigen weten.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!