Nieuws

Motie: snel onderzoek naar centrumlocatie Museum Arnhem

Het was het feestje van D66 dinsdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. D66 heeft cultuur hoog op het prioriteitenlijstje en wil heel graag dat het Museum Arnhem weer snel opent. Het museum zit nu dicht na een mislukte aanbesteding. Om in september een besluit te nemen over de toekomst van de gemeenteraad wilde D66 overleggen met haar eigen wethouder de Vroome en de andere fracties. De andere coalitiepartijen VVD, PvdA en GL bereiden een motie voor waarin ze voorstellen ook een verhuizing naar het centrum te onderzoeken. © Google StreetView
ARNHEM - Het was het feestje van D66 dinsdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. D66 heeft cultuur hoog op het prioriteitenlijstje en wil heel graag dat het Museum Arnhem weer snel opent. Het museum zit nu dicht na een mislukte aanbesteding. Om in september een besluit te nemen over de toekomst van de gemeenteraad wilde D66 overleggen met haar eigen wethouder de Vroome en de andere fracties. De andere coalitiepartijen VVD, PvdA en GL bereiden een motie voor waarin ze voorstellen ook een verhuizing naar het centrum te onderzoeken.

Snel onderzoek

Wethouder Hans de Vroome (D66) voert de druk ook op bij de raadsleden: 'mij bereiken berichten dat als we substantiële vertraging oplopen dat het er in de bouw niet goedkoper op wordt.' De andere coalitiepartijen pleiten in hun aangekondigde motie dan ook voor een snel, maar zorgvuldig onderzoek, zodat er na het zomerreces een knoop kan worden doorgehakt over de toekomst van het museum.
Museum Arnhem sloot eind 2017 haar deuren, bijna twintig personeelsleden kregen ontslag in de verwachting dat de renovatie afgelopen voorjaar zou beginnen en eind 2019 klaar zou zijn. De verbouwing heeft vertraging opgelopen omdat de aanbesteding is stopgezet. Er was 15 miljoen voor de verbouwing gereserveerd door de vorige gemeenteraad, slechts één aannemer schreef zich in op het project voor het bedrag van 25 miljoen. Het lot van het Arnhemse museum ligt nu in handen van deze gemeenteraad. In het coalitieakkoord hebben de vier collegepartijen zich gecommitteerd aan het snel heropenen van het museum. 
Het museum Arnhem ligt een kilometer buiten het centrum. Een doorn in het oog van veel Arnhemmers en ondernemers in het centrum. GroenLinks heeft eerder gepleit voor een verhuizing naar de binnenstad en ook VVD, PvdA en in ieder geval Arnhem Centraal willen ook weten wat nieuwbouw in het centrum gaat kosten. 

'Liever op de berg'

De museumdirecteur en de voorzitter van het college van bestuur van Artez vertellen de gemeenteraad dat zij graag het museum op de huidige locatie, de berg, zien. Ze zijn bang dat nieuwbouw te lang gaat duren en directeur Saskia Bak verwacht niet dat museumbezoekers meer geld in de binnenstad uitgeven als het museum dichter bij de stad zit. 

Wat zijn de kosten?

Grote vraag is natuurlijk, wat gaat het museum nu Arnhemmers nu gaat kosten. Fractievoorzitter Sabine Andeweg van D66 probeerde bij haar coalitiepartners wat extra geld los te peuteren, maar zij willen zich pas uitlaten over bedragen als de raming van wethouder De Vroome op tafel ligt.  De enige die zich echt over bedragen uitliet was René Kraaijenbrink van Arnhem Centraal: 'wij willen dat het binnen die 15 miljoen blijft.' In september zal blijken hoeveel medestanders hij heeft. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52