Nieuws

110 woonruimtes in voormalig belastingkantoor Nijmegen

Vanaf eind dit jaar komen er zo'n 110 woonruimtes beschikbaar in het voormalige belastingkantoor aan de Stieltjesstraat in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Vanaf eind dit jaar komen er zo'n 110 woonruimtes beschikbaar in het voormalige belastingkantoor aan de Stieltjesstraat in Nijmegen.
De woningen zijn voor mensen die vanwege bijzondere omstandigheden met spoed een woning zoeken en in het huidige aanbod (op korte termijn) geen betaalbare woonruimte vinden. De gemeente huurt het gebouw daarvoor de komende negen jaar.
Het college van B&W wil een plek bieden aan onder anderen mensen die vanuit een zorginstelling een woning zoeken en (tijdelijk) zorg en woonbegeleiding nodig hebben. Het gaat ook om jongeren en alleenstaanden die niet terecht kunnen bij studentenhuisvester SSH&. Ze hebben bijvoorbeeld niet voldoende inschrijftijd of geen geld voor een sociale huurwoning. Daarnaast kunnen vergunninghouders, gescheiden mensen en bijvoorbeeld expats in aanmerking komen.

Iets voor elkaar betekenen

Deze woonvorm is nieuw in Nijmegen, maar niet nieuw in Nederland. Wethouder Bert Frings: 'De verwachting is dat deze woonvorm geschikt is voor veel verschillende mensen die op een of andere manier gebaat zijn bij een soort van samenwonen tegen een redelijke prijs. Dat kan met of zonder zorgbegeleiding. Mensen kunnen hier ook iets voor elkaar betekenen.'
Een woonruimte kan door één persoon worden gehuurd. De gemeente en woningcorporaties verhuren normaal gesproken bijna geen kamers, maar in het belastingkantoor krijgen bewoners een tijdelijk huurcontract en delen ze sanitair en keuken. Door deze woonvorm kunnen bewoners elkaar gemakkelijk ontmoeten en waar nodig ondersteunen.

Uitbouwen voor maatschappelijke activiteiten

De gemeente Nijmegen is op dit moment in gesprek met woningcorporatie Talis voor de verhuur van de woningen. De gemeente en de woningcorporatie maken samen afspraken over de woningtoewijzing en over het sociale beheer in het gebouw. De twee uitbouwen aan de voorkant van het gebouw kunnen gebruikt worden voor maatschappelijke activiteiten. Hoe dat precies wordt ingevuld, wordt later dit jaar besloten.
Het voormalige belastingkantoor wordt op dit moment nog verhuurd aan het COA voor de opvang van asielzoekers en de huisvesting van studenten via Socius. Maar deze bewoners moeten per 1 september weg uit het gebouw.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!