Nieuws

Ministers volgen aanbevelingen op uit 'niet fraai' fipronilrapport

De ministers Schouten (Volksgezondheid) en Bruins (Landbouw) gaan de aanbevelingen in het rapport Sorgdrager over de voedselveiligheid opvolgen. Het rapport verscheen naar aanleiding van de fipronilcrisis, waarbij gif in eieren terechtkwam. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - De ministers Schouten (Volksgezondheid) en Bruins (Landbouw) gaan de aanbevelingen in het rapport Sorgdrager over de voedselveiligheid opvolgen. Het rapport verscheen naar aanleiding van de fipronilcrisis, waarbij gif in eieren terechtkwam.
De commissie presenteerde het rapport maandag en legde de schuld van de crisis bij meerdere partijen neer. Zowel de ministeries als toezichthouder NVWA (Voedsel- en Warenautoriteit) kregen ervan langs. Ook de pluimveesector zelf had alerter moeten zijn. De ministers zeggen dat het beeld dat in het rapport geschetst wordt 'niet fraai'. Volgens de commissie stond bij geen enkele betrokken partij de voedselveiligheid voorop.
De advocaat van de pluimveesector reageert op het rapport en de claim die de sector neerlegt bij de staat:
Bruins en Schouten blijven erbij dat de pluimveebedrijven in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de levering van veilige eieren. De overheid houdt vooral toezicht, maar ze zal wel meer regie nemen. Zoals Sorgdrager adviseert. Bij de NVWA worden ook maatregelen getroffen. Daar moet een speciale functionaris komen die zich puur richt op voedselveiligheid. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52