Nieuws

ICT-problemen bij hulpdiensten rond grote stroomstoring na Apache-ongeluk

De informatie-uitwisseling bij de veiligheidsregio Gelderland-Zuid verliep moeizaam tijdens de stroomstoring in het Rivierengebied november vorig jaar. Dat kwam door ICT-problemen bij het Regionaal Operationeel Team. Dat staat te lezen in het evaluatierapport van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. © ANP
ZOELMOND - De informatie-uitwisseling bij de veiligheidsregio Gelderland-Zuid verliep moeizaam tijdens de stroomstoring in het Rivierengebied november vorig jaar. Dat kwam door ICT-problemen bij het Regionaal Operationeel Team. Dat staat te lezen in het evaluatierapport van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
November vorig jaar vloog een Apache helikopter tegen een bliksemkabel van een hoogspanningsmast bij Zoelmond. Door de gebroken kabel ontstond een stoomstoring in grote delen van het Rivierengebied. Door de ICT problemen bij de Regionaal Operationeel Centrum was het Landelijk Crisis Management Systeem LCMS niet goed bereikbaar.
Het LCMS is een afgeschermde website om een actueel beeld te geven aan de bij een incident betrokken organisaties. Ook het normale internet gaf storingen. De ICT problemen werden veroorzaakt doordat er onvoldoende bandbreedte op het internet beschikbaar was.
De sectie bevolkingszorg van de veiligheidsregio kon zelfs helemaal niet in het gezamenlijke systeem komen. De sectie bevolkingszorg bij de gemeente Buren kwam op meerdere plekken op en was daardoor niet compleet. Het deel dat in Buren opkwam verliet uiteindelijk onverrichter zaken ook hun post.
De problemen met het internet gaan volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio tot het verleden behoren wanneer het ROT binnenkort naar een andere plek in Nijmegen verhuist. Volgens de woordvoerder zijn er op de avond van de stroomstoring creatieve oplossingen bedacht. Zo is de sectie communicatie van het ROT in het politiebureau verhuisd naar het gemeentehuis.

Moeilijke telefonische bereikbaarheid

Daarnaast was er moeite contact te leggen met het veld, omdat de stroomstoring ter plekke invloed had op de telefonische bereikbaarheid. De hulpdiensten hebben dit gedeeltelijk opgelost door veel informatie via de portofoons te delen. Dit valt allemaal in het evaluatierapport te lezen dat donderdag in het bestuur van de veiligheidsregio als hamerstuk wordt behandeld. Voor zover bekend hebben de communicatieproblemen geen grote gevolgen gehad.
Voor de tweede keer in tien jaar veroorzaakte een ongeval met een laagvliegende Apache-helikopter een grote stroomstoring in het Rivierengebied. Eerder gebeurde dat in 2007 in de Bommelerwaard. De minister van Defensie heeft het laagvliegen in Nederland inmiddels geëvalueerd. Eén van de uitkomsten is dat wordt gezocht naar nieuwe laagvlieggebieden om de druk op enkele bestaande waaronder het gebied in Gelderland-Zuid te verlagen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52