Instellingen

Grote Turkse optocht in centrum van Arnhem

ARNHEM - Lekkernijen, muziek en allerhande bedrijfjes. Dat is het Turkse festival in Arnhem. Een festival dat moet verbroederen, maar telkens weer bediscussieerd wordt door vermeende aanwezigheid van de nationalistische groepering de Grijze Wolven.
Het hele weekend is het feest in Park Presikhaaf. Duizenden mensen, in meerderheid van Turkse afkomst, schuifelen langs de kraampjes. Vooral rond etenstijd is het druk. 

Honderden mensen lopen mee

Hoogtepunt van het festival is de optocht vanuit het centrum: honderden mensen lopen mee in de stoet met Mehter Takimi, een militaire muziekkapel die ontstond tijdens de Ottomaanse periode.
Beelden van de optocht en het feest (tekst gaat verder onder de video):
Grote Turkse optocht in centrum van Arnhem
Al jarenlang hangt er een schaduw over het festival. Volgens critici komen er ook leden van de nationalistische groepering De Grijze Wolven op af. In voorgaande jaren werden er zelfs wolvengebaren gemaakt; de Turkse variant van de Hitlergroet. 
Speciaal daarom heeft de organisatie dit jaar extra vrijwilligers ingezet om nationalistische uitingen zoals vlaggen en de wolvengroet te voorkomen. Het festival moet immers leiden tot verbroedering, is de gedachte.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!