Nieuws

Groot protest tegen vliegroutes van Lelystad Airport

HATTEMERBROEK - Op zes plekken in Nederland protesteerden zaterdagmiddag mensen tegen de overlast van vliegtuigen en de groei van de luchtvaart.
In Zwolle werd geprotesteerd tegen de vliegroutes van Lelystad Airport. Zo'n 500 mensen bezochten de bijeenkomst waar actievoerders, de directeur van Greenpeace en Tweede Kamerlid Suzanne Kröger spraken. Jan Terlouw, oud-commissaris van de Koningin van Gelderland en D66-coryfee, stond ook op de sprekerslijst, maar moest de bijeenkomst afzeggen.
De tekst gaat verder onder de video.
Gelderlanders naar manifestatie tegen Lelystad Airport
'We zijn hier omdat we tegen laagvliegen zijn. Die boodschap willen we nog meer voor het voetlicht brengen.' Dat zegt Robert Tieskens uit Hoog Soeren, staand naast een spandoek van stichting Red de Veluwe.
'We zijn heel trots dat we op zes plekken dit soort manifestaties organiseren', reageert Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace Nederland die de manifestatie mede organiseert. Naast Zwolle worden ook in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Eindhoven en Eelde soortgelijke bijeenkomsten gehouden.

Jaar van verzet

Bijna een jaar geleden werden inwoners, bestuurders en politici uit Gelderland en Overijssel overvallen door de gevolgen van de nieuwe routes van Lelystad Airport. Het vliegveld moet uitbreiden om vliegbewegingen te kunnen verplaatsen van Schiphol. 
Het blijkt dat er langdurig laag gevlogen kan worden over Gelderland en Overijssel. Met name in deze provincies groeit het verzet, omdat omwonenden van de routes bang zijn voor geluidsoverlast van vliegtuigen.
RTV Oost doet live verslag van de protestactie

Fouten in vergunningen

Als procedures erna over moeten, omdat actiegroepen fouten ontdekken in de milieuvergunningen leidt dat tot meer achterdocht en verzet. De opening van Lelystad Airport staat gepland voor april 2019, maar wordt met een jaar uitgesteld. 
De successen van de actiegroepen die vechten tegen de zogenoemde 'laagvliegroutes van Lelystad Airport' inspireren andere bewonersgroepen rondom vliegvelden. Inmiddels is er een Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart opgericht. 
Je begint ergens aan, maar je hebt eigenlijk geen idee waar je aan begint.' Zegt Leon Adegeest na de bijeenkomst. Hij is actievoerder van HoogOverijssel en ontdekker van de fouten in de milieuvergunning. ''t is mooi om te zien dat er nu zoveel mensen op af komen en dat je ziet waar je het voor doet.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52