Gemeente Bronckhorst

Eigenaresse trekt stekker uit omstreden zorgboerderij in Wichmond

De eigenaresse van zorgboerderij Vergeet me nietjes in Wichmond heeft genoeg meegemaakt. Ze stopt ermee. De laatste vier jaar fungeerde het als opvangplek voor kinderen met een gedragsstoornis. Ook meerdere volwassenen vonden er een kamer en namen deel aan de dagbegeleiding. Na een steekincident, een vernietigend rapport en een zedendelict is dat nu allemaal voorbij. © Google Streetview
WICHMOND - De eigenaresse van zorgboerderij Vergeet me nietjes in Wichmond heeft genoeg meegemaakt. Ze stopt ermee. De laatste vier jaar fungeerde het als opvangplek voor kinderen met een gedragsstoornis. Ook meerdere volwassenen vonden er een kamer en namen deel aan de dagbegeleiding. Na een steekincident, een vernietigend rapport en een zedendelict is dat nu allemaal voorbij.
De laatste week kwamen ex-cliënten van Vergeet me nietjes hun spullen ophalen. De meesten van hen waren al vertrokken van de zorgboerderij: half april moesten enkele minderjarigen op last van de gemeente Zutphen acuut vertrekken.
Nu is de zorgboerderij een stuk leger en stiller dan voorheen. De eigenaresse biedt de overtollige inventaris nu aan op Marktplaats. Niet onder haar eigen naam, want dat is nu even te veel voor haar. 'Een kennis regelt dat voor me', laat ze weten.

Steekpartij

Er speelde zich de laatste tijd het nodige af op de zorgboerderij. In mei stak een cliënt de eigenaresse neer en organiseerde de politie een klopjacht om hem te arresteren. De eigenaresse kwam er weer bovenop, maar kreeg al gauw een nieuwe klap te verwerken. Twee weken na het steekincident maakten de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de GGD Noord- en Oost-Nederland namelijk een vernietigend rapport openbaar over de gang van zaken op de zorgboerderij. 

Grote problemen

Op 20 van de 32 punten voldeed Vergeet me nietjes niet aan de regels. Zo waren de medewerkers onvoldoende geschoold, werden veiligheidsrisico's onvoldoende ingeschat en lieten de vastlegging en analyse van incidenten op de zorgboerderij te wensen over.
Tot overmaat van ramp volgde er daarna nog een zedendelict, waarover de politie niets kwijt wil. De eigenaresse hield zich daar vorige week ook over op de vlakte.
Het blijkt echter de genadeklap te zijn geweest voor Vergeet me nietjes, dat de deuren nu voorgoed sluit.

'Opgeheven'

De zorgboerderij is opgeheven, laat de eigenaresse weten. Samen met haar dochter wil ze een nieuwe start maken. Waar en hoe weet ze op dit moment nog niet. Een doorstart elders in het land acht ze onwaarschijnlijk. 'De kinderen kwamen de afgelopen week hun eigen spullen hier ophalen. Wat ik ga doen weet ik nog niet. Ik ben nu überhaupt niet in staat om te werken, na alles wat er gebeurd is. Ik ga kijken wat ik met mijn leven ga doen, het wordt iets heel anders. Een kennis regelt de verkoop van de inventaris die over is. Dat is voor mij nu te zwaar.'
Niet één van de ouders heeft zich negatief uitgelaten over ons werk
Eigenaresse zorgboerderij
Vorige week legde ze uit dat ze sterk het idee heeft dat iemand het op haar gemunt heeft. 'Ik denk dat ik weet wie, maar ik moet daar voorzichtig in zijn. Er is iemand geweest die dreigende taal naar me heeft gesproken. Die heeft gezegd ik maak jou kapot en alles om je heen. Niet één van de ouders heeft zich negatief uitgelaten over ons werk', gaf ze toen aan. Ze legde ook uit dat de cliënt die als slachtoffer betrokken zou zijn bij het zedendelict, bij haar aangaf dat er niets was gebeurd. 

Inspectie

Nu neemt Vergeet me nietjes afscheid van Wichmond. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die samen met de GGD Oost-Nederland het vernietigende rapport samenstelde, zegt dat het eindigen van Vergeet me nietjes een eenzijdige beslissing is van de eigenaresse.
'Wij spelen daar geen rol in. Voor ons zijn de kwaliteit en veiligheid van de zorginstelling het belangrijkst. Is die niet op orde, dan kan iemand die een zorgboerderij runt zelf beslissen wat er gebeurt: verbeterpunten aanbrengen of stoppen', licht een woordvoerster van de inspectie toe. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52