Nieuws

Natuurwandeling? Pas op voor de eieren van de zandhagedis!

EMST - Zandhagedissen begraven hun eitjes graag in los zand. Zandpaden zijn daarom vaak favoriet, maar daar lopen veel wandelaars overheen. Boswachter Sabine Wolters waarschuwt wandelaars dan ook om deze tijd van het jaar goed op te letten waar je je voeten neerzet.
'Zie je kuiltjes in het zand en lijkt dat op iemand die met naaldhakken aan over het pad heeft gelopen, dan is dat wellicht het nestje van een zandhagedis', vertelt Sabine. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink gaat met haar mee op pad.

Hakken in het zand

Zandhagedissen zitten nu midden in het paarseizoen. De mannetjes laten voor een paar weken hun groene bruiloftskleur zien, die na het paren ook gelijk weer verdwijnt.
Volwassen mannetjes kleuren in de paartijd helder groen. 

Zonnewarmte

De vrouwtjes leggen de eieren in een kuiltje in het zand om ze te beschermen tegen roofdieren. De holletjes zijn 5 tot 10 centimeter diep en worden gegraven op plekken met voldoende zonneschijn. Dankzij de warmte van de zon kunnen de eitjes zich ontwikkelen. Afhankelijk van het weer duurt het twee tot drie maanden tot de eitjes uitkomen.
Zandhagedis legt haar eitjes in een holletje in het zand.

Koudbloedig

Zandhagedissen zijn net als andere reptielen koudbloedig. Dit betekent dat ze zelf geen lichaamswarmte kunnen produceren. De dieren regelen hun temperatuur door op zoek te gaan naar warme of juist koelere plekjes. In de vroege ochtendzon heb je een grotere kans om reptielen te zien. Ze nemen dan vaak een zonnebad om op te warmen na een koude nacht. 

Op eigen benen

Als de jonge hagedisjes uit de eitjes kruipen zijn ze inclusief staart 5 tot 6 centimeter lang. De diertjes zijn direct zelfstandig. Zandhagedissen worden een jaar of 10 oud. Onder meer spinnen, kevers en vlinders staan op het menu van deze reptielensoort. Ook wespen, pissebedden en muggen worden gegeten. Al lijkt de mug op de onderstaande foto de rollen te hebben omgedraaid.
Zou deze hagedis ook een muggenbult krijgen?

Vrij zeldzaam

De zandhagedis leeft met name op hoger gelegen zandgronden. De dieren komen dan ook voor op de Veluwe en bijvoorbeeld in de duinen langs de kust. Zandhagedissen worden tot 21 centimeter lang. De zandhagedis staat op de rode lijst en staat volgens RAVON te boek als 'vrij zeldzaam'.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52