Nieuws

Nog een week water koken in Tricht: wie haalt er drinkwater voor mij?

Nog een week water koken. Volgens waterleidingbedrijf Vitens is de vervelende enterokokken-bacterie dan pas uit de drinkwaterleidingen in Tricht. Inwoners van het dorp worden verzocht drinkwater te koken of flessenwater bij het Dorpshuis te halen. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. © Omroep Gelderland
TRICHT - Nog een week water koken. Volgens waterleidingbedrijf Vitens is de vervelende enterokokken-bacterie dan pas uit de drinkwaterleidingen in Tricht. Inwoners van het dorp worden verzocht drinkwater te koken of flessenwater bij het Dorpshuis te halen. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk.
Tinka Heikens zit achter de naaimachine in haar bejaardenwoning als ik aanbel. De voordeur gaat pas na enige tijd open. Want Tinka beweegt zich voort met een rollator.
Voor haar is het onmogelijk om de flessen water op te halen die Vitens een kilometer verderop op de parkeerplaats van het Dorpshuis heeft laten neerzetten. Gelukkig heeft haar thuishulp een 5-literfles meegenomen.
Daar kan ze wel even mee vooruit. Voor alle zekerheid laat ze het water voor de koffie extra lang koken. 'Dan moet ik wel iedere keer de waterkoker opnieuw aanklikken want die slaat steeds af, zegt ze vanuit de deuropening. Ze redt het wel met een beetje hulp.
De tekst gaat verder onder de video.
Nog een week water koken in Tricht: wie haalt er drinkwater voor mij?
Bewoners in de wijk maken zich zorgen over bejaarde buurtgenoten. 'Niet iedereen heeft kinderen die even water kunnen brengen', zegt de 64-jarige Sientje van Hattem, die zojuist met de fietsmand twee grote flessen heeft opgehaald. 'Je houdt de buurtbewoners extra goed in de gaten.' 
Het gaat immers om je gezondheid
Bewoner van Tricht
Ondertussen rijden auto's af en aan bij het Dorpshuis. Een mevrouw die 8 flessen van 5 liter in de kofferbak stopt, wil niet op de foto. Anderen hebben daar minder problemen mee. 'Het gaat immers om je gezondheid', laat een meneer in een grote SUV weten.
Wat er kan gebeuren als je toch van het water drinkt, dat weet Helma van Raaij. 'Diarree. En goed ook. Het begon vorige week dinsdag, dus ruim voordat Vitens de besmetting meldde. Ik heb er drie dagen goed last van gehad. Nu begrijp ik dat het die bacterie was.'  Volgens het waterbedrijf is de kans uiterst klein dat haar klachten door het drinkwater zijn ontstaan. 
Nog tot volgende week woensdag voorzichtig aan met het kraanwater. Medewerkers van Vitens nemen elke twee dagen monsters van het water in de leidingen. Trichtenaren hopen dat het niet zo lang meer duurt.
.