Nieuws

Dolle dwaze graafweken: archeologen halen stokoude schepen uit de grond

Het worden nu al de 'twee dolle dwaze graafweken' genoemd. In de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel halen archeologen de komende weken maar liefst vier schepen uit de grond van duizenden jaren oud. © Omroep Gelderland
Het worden nu al de 'twee dolle dwaze graafweken' genoemd. In de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel halen archeologen de komende weken maar liefst vier schepen uit de grond van duizenden jaren oud.
In 2017 werd bekend dat bij Dreumel een ongekend rijke archeologische vindplaats is met schepen, voorwerpen, een Romeinse oversteekplaats en nog veel meer. Bij elkaar zijn er meer dan 100.000 sporen aangetroffen.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Dolle dwaze graafweken: archeologen halen stokoude schepen uit de grond

Walhalla voor de archeologen

'Het grootste scheepskerkhof van Nederland', wordt de archeologische vindplaats bij Dreumel al genoemd. 15 schepen zijn er inmiddels gevonden, uit de Romeinse tijd of de Middeleeuwen. Een walhalla voor archeologen. 'Ik heb het voorrecht om hier een fantastisch schip op te graven', zegt archeoloog Tijmen Moesker. 'Het is afkomstig uit 1350 of 1450.'
En het bergen van de schepen gebeurt allemaal tijdens de 'twee dolle dwaze graafweken', bedacht door de archeologische werkgroep 'Over de Maas' om zo snel en zo goed mogelijk de vondst van vier boten veilig te stellen. Heel veel studenten en vrijwilligers helpen onder leiding van de archeologen mee met de berging.

Berging Romeinse kano hoogtepunt

'Ik moet deze houten planken met water nat houden', zegt Tjeerd Roozenboom. De student archeologie loopt met een grote groene gieter rond. Telkens besproeit hij de vermolmde planken van een oud Romeins schip. De planken moeten goed nat blijven, want anders vergaan ze.
Deze donderdag kan ook het publiek komen kijken naar de opgravingen. Hoogtepunt is de berging van een Romeinse kano uit de tweede tot derde eeuw. De boot komt in de schuur van de archeologische werkgroep te staan. Bijzonder is dat deze kano straks samen met het publiek wordt onderzocht.
Het grootste scheepskerkhof van Nederland is daarvoor donderdag speciaal uitgeroepen tot Archeologische Hotspot.