Instellingen

1,5 miljoen euro voor herstel cultuur en erfgoed Gelderland

Blijdschap bij Gelderse cultuur- en erfgoedprojecten. Ze krijgen in totaal ruim 1,5 miljoen euro subsidie van de provincie Gelderland. Het geld gaat onder meer naar het Airborne Museum (600.000 euro) en de Stichting Hugo Grotius (310.000 euro). © Omroep Gelderland

ARNHEM - Blijdschap bij Gelderse cultuur- en erfgoedprojecten. Ze krijgen in totaal ruim 1,5 miljoen euro subsidie van de provincie Gelderland. Het geld gaat onder meer naar het Airborne Museum (600.000 euro) en de Stichting Hugo Grotius (310.000 euro).

Bij het Airborne Museum in Oosterbeek zijn ze blij met de subsidie. Het museum is vorig jaar begonnen met een een grootschalige opknapbeurt die volgend jaar september moet zijn afgerond vanwege de 75-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De subsidie van de provincie wordt gebruikt voor de tweede fase van de restauratie waarbij de binnenkant wordt opgeknapt.

Daarnaast wordt ook het dak verduurzaamd en een nieuw klimaatsysteem aangelegd. Het museum staat nu al in de steigers vanwege de eerste fase van de restauratie waarbij de buitenkant van het museum wordt aangepakt. Daarvoor heeft provincie Gelderland eerder al een subsidie van 270.000 euro verstrekt. Het totale budget van het project is 1,6 miljoen euro. 

Restauratie Stevenklipper nu echt van start

Voorzitter Jan Trooster van de Stichting tot behoud van de Hugo Grotius noemt de definitieve toekenning van de subsidie 'fantastisch'. De stichting is bezig met de restauratie van Stevenklipper Hugo Grotius, het historische vaartuig wordt een theaterschip met standplaats Arnhem. 'Met de subsidie van de provincie is het nu een echt Gelders project geworden, want het schip heeft weliswaar Arnhem als vaste ankerplaats, maar met de prachtige Gelderse rivieren kunnen we natuurlijk door de hele provincie met de klipper.'

Met de subsidie wordt het schip gerestaureerd. Er is nog wel extra geld nodig voor de inrichting van een theater aan boord. Maar Trooster heeft goede hoop dat dat ook rond gaat komen. Er zijn al voorbereidende werkzaamheden geweest voor de restauratie. Met het geld van de provincie kan de stichting nu echt aan de slag. 

Het restauratieproject is een samenwerking van de stichting Hugo Grotius, de stichting Stadsblokkenwerf en de Stichting Touchstones.

Naast het Airborne Museum en de Stichting Hugo Grotius steekt de provincie Gelderland ook geld in de restauratie van de monumentale 'Bolwerken Zaltbommel' (430.000 euro) en het herstel van landbouwschuur Hof van Bussloo (200.000 euro) in Voorst.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!