Nieuws

'Fascistisch' Turks festival onder vuur in Arnhem

De editie van vorig jaar
De Arnhemse gemeenteraad vergadert woensdagavond over het Turks Festival Arnhem, dat komend weekeinde plaats vindt in park Presikhaaf. Volgens de linkse actiegroep Doorbraak zijn de 'fascistische' Grijze Wolven bij het festival betrokken. De Grijze Wolven staan te boek als een ultranationalistische Turkse organisatie. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad vergadert woensdagavond over het Turks Festival Arnhem, dat komend weekeinde plaats vindt in park Presikhaaf. Volgens de linkse actiegroep Doorbraak zijn de 'fascistische' Grijze Wolven bij het festival betrokken. De Grijze Wolven staan te boek als een ultranationalistische Turkse organisatie.
De Arnhemse fractie van de PVV stelt het festival ter discussie tijdens de politieke avond van de gemeenteraad. De partij wil meer weten over 'de mate van infiltratie van Turkse nationalisten en fascisten in het Turks Festival Arnhem'. Ook wil de PVV weten hoe de politie en de Arnhemse burgemeester Marcouch de risico's voor de openbare orde beoordelen. Zelf spreekt de partij van een bedreiging voor de vrijheid en veiligheid van Arnhemmers.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
'Fascistisch' Turks festival onder vuur in Arnhem

Turkse Federatie Nederland

De organisatie van het festival is volgens Doorbraak formeel in de handen van de Turkse Federatie Nederland (TFN). Volgens Doorbraak is die federatie verbonden aan de Turkse ultranationalistische partij MHP, ook wel de Grijze Wolven genoemd. TFN verwerpt die lezing en stelt dat het festival nu ten onrechte in een slecht daglicht staat. Het evenement is volgens de Turkse federatie voor iedereen toegankelijk. Het festival in park Presikhaaf begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

Tweede Kamer

De SP, D66, Partij voor de Dieren, het CDA en de Arnhemse Ouderen Partij ondersteunen het vergaderverzoek van de Arnhemse PVV-fractie. De SP liet eerder deze week weten de kwestie ook aan de kaak te stellen in de Tweede Kamer in Den Haag.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52