Nieuws

Arnhem heeft meer tijd nodig: vanaf 1 januari nog niet betalen voor vuilniszak met restafval

Arnhemmers hoeven waarschijnlijk vanaf 1 januari 2019 nog niet te betalen voor iedere keer dat ze een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container gooien. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhemmers hoeven waarschijnlijk vanaf 1 januari 2019 nog niet te betalen voor iedere keer dat ze een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container gooien.
Er is meer tijd nodig om het zogenoemde diftarsysteem in te voeren, zeggen burgemeester en wethouders. Ze stellen daarom aan de gemeenteraad voor de invoering ervan uit te stellen.
Volgens B&W kan niet worden voldaan aan de voorwaarden die de raad aan diftar stelde. Zo is een passend alternatief voor het inzamelen van GFT-afval voor mensen in de hoogbouw op 1 januari nog niet overal beschikbaar. Ook is de mogelijkheid om 'anoniem' restafval te kunnen aanbieden, met bijvoorbeeld een prepaidpas, volgens het college niet eenvoudig te realiseren.

Al eerder uitgesteld

B&W van Arnhem kwamen in februari 2017 met het plan voor diftar. Volgens het college is het een logisch vervolg op het 'omgekeerd inzamelen', waarbij inwoners hun restafval naar een ondergrondse container moeten brengen.
Het was toen de bedoeling dat het systeem op 1 januari 2018 zou ingaan. Dat bleek al snel onhaalbaar. De invoering werd met een jaar uitgesteld, maar ook dat gaat dus niet lukken.

'Zorgvuldigheid voor snelheid'

Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp: 'Ik blijf voorstander van een systeem waarbij mensen die hun afval goed scheiden en daardoor weinig restafval produceren daar ook financieel voor worden beloond. Omdat er nog te veel risico's kleven aan een zorgvuldige invoering van diftar willen we meer tijd nemen. Zorgvuldigheid gaat hier voor snelheid.' 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52