Nieuws

Oorzaak verontreinigd drinkwater nog niet duidelijk

Vitens weet nog niet waar het drinkwater in de gemeente Geldermalsen mee verontreinigd is. Het waterbedrijf weet ook nog niet wat de verontreiniging exact veroorzaakt heeft. Vitens meldt op de eigen site wél dat het een gevolg is van een leidingbreuk. © pxhere
GELDERMALSEN - Vitens weet nog niet waar het drinkwater in de gemeente Geldermalsen mee verontreinigd is. Het waterbedrijf weet ook nog niet wat de verontreiniging exact veroorzaakt heeft. Vitens meldt op de eigen site wél dat het een gevolg is van een leidingbreuk.
Maandagochtend zijn opnieuw watermonsters genomen. Die staan op kweek en eind van de middag is daar meer over duidelijk. Ondertussen moet het drinkwater drie minuten gekookt worden, aldus woordvoerder Bram Inklaar van Vitens.
'Onze ervaring leert dat het binnen enkele dagen opgelost is, maar we willen dit zo snel mogelijk. Eind van de middag weten we meer hierover', legt Inklaar uit. Vitens is ondertussen bezig met het schoonspoelen van het waterleidingnet.
Radiopresentator Nieke Hoitink in gesprek met Vitens-woordvoerder Bram Inklaar:

Water koken voor mens én dier

Inklaar geeft het advies het water drie minuten te koken voor zowel gebruik door mensen als door dieren. Hij raadt mensen die toch onverhoopt het water ongekookt gedronken hebben en maag- of darmklachten hebben, naar de huisarts te gaan. 
'Dat is ontzettend vervelend. De kans op maag- en darmklachten is ontzettend klein, maar het kan inderdaad gebeuren', aldus de woordvoerder.

Info per mail

De verontreiniging kwam zondag bij een standaardmeting van het water aan het licht. Volgens Inklaar werd daarop opnieuw gemeten. Toen ook daaruit bleek dat het water verontreinigd was, heeft Vitens de betrokken klanten geïnformeerd: 'In de gemeente Geldermalsen hebben wij gisteravond ongeveer half tien aan ongeveer achtduizend adressen een kookadvies gegeven.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!