Nieuws

Had de fipronilcrisis voorkomen kunnen worden? Kamerleden stellen vragen

Verschillende Kamerleden laten aan Omroep Gelderland weten dat ze vragen gaan stellen over het falende toezicht in de eiersector door controlerende instanties. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - Verschillende Kamerleden laten aan Omroep Gelderland weten dat ze vragen gaan stellen over het falende toezicht in de eiersector door controlerende instanties.
Vorige week werd duidelijk dat Skal Biocontrole en IKB EI over het hoofd hebben gezien dat het Barneveldse bedrijf Chickfriend met nog een ander verboden middel dan fipronil werkte bij de behandeling van bloedluis in kippenstallen. Dit middel was bekend en stond op werkbonnen. De fipronil-crisis had mogelijk kunnen worden voorkomen. In een rapport van werkgroep versterking zelfregulering eierketen stond zelfs dat het bestrijden van bloedluis niet werd gecontroleerd. 

Vraagtekens rond Dega 16

Het basismiddel Dega 16 waar fipronil in werd gemengd door Chickfriend mocht niet, concludeerde het College ter beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Volgens de dienst kan iedere geïnteresseerde dat terugvinden in de openbare online databank. Niet alle Kamerleden geloven dat het verbod zo helder was als nu wordt gesteld.
In België en de EU zien ze Dega 16 als een natuurlijk middel
Kamerlid Bisschop(SGP)
Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP zet zijn vraagtekens bij de uitspraak van het ministerie van LNV dat Dega 16 op zichzelf al verboden was om in te zetten bij bloedluis. Dat betwisten wij, stelt het Kamerlid. 'Als organisaties als de Wageningen Universiteit en BioNext op dit punt al een verkeerde inschatting zouden hebben gemaakt, hoe kun je van pluimveehouders dan verwachten dat ze precies weten hoe het zit.'
Hij laat verder weten dat het volgens hem ook opvallend is dat België er anders tegenaan kijkt. 'In België zien ze Dega 16 als een natuurlijk middel waarvoor geen aparte toelating nodig is. De Europese Commissie heeft dat niet ter discussie gesteld', aldus Bisschop. Jaco Geurts van het CDA laat ook weten hier vragen over te gaan stellen in de Kamer.
700.000 euro schade, vreselijk
Kamerlid Van Brenk (50plus)
Vorige week werd ook de petitie Hulp aan pluimveehouders in Den Haag overhandigd. De petitie richt zich op financiële steun voor hen die last hebben gehad van de fipronil-affaire. Corrie van Brenk van 50PLUS was onder de indruk van de presentatie van initiatiefneemster Gea van Maanen, dochter van pluimveehouder Van Roekel in Lunteren. 
'Een familiebedrijf met 700.000 euro schade is vreselijk. Ook het ruimen van kippen en het moeten weggooien van voedsel raakt mensen. Ik hoop dat iedereen dan ook meer duidelijkheid krijgt over schadevergoedingen', zegt Van Brenk.

Commissie Sorgdrager komt nog met rapport

Kamerlid Jaco Geurts van het CDA laat weten dat de aanbieding van de fipronil-petitie hem niet in de koude kleren is gaan zitten. 'Het persoonlijke verhaal van de pluimveehouder laat me niet onberoerd. Het was een bevestiging van de gesprekken die ik door de tijd heen heb gehad met getroffen pluimveehouders en hun gezinnen.'
Hij laat verder weten later er op terug te komen omdat er nog een rapport verschijnt van de commissie Sorgdrager, die in opdracht van het kabinet kijkt naar de eiercrisis.
We blijven pleiten voor een vorm van schadevergoeding
Kamerlid Bisschop (SGP)
'Het is heel goed dat de pluimveehouders duidelijk hebben laten horen dat veel bedrijven nog steeds in zwaar weer zitten als gevolg van de fipronil-affaire. De meesten van hen waren zich destijds van geen kwaad bewust, terwijl de NVWA verschillende steken heeft laten vallen', zegt SGP-Kamerlid Bisschop.
'We hebben al verschillende keren gepleit voor een vorm van schadevergoeding, zoals het niet doorberekenen van NVWA-kosten en een vergoeding voor de dure mestafzet. Tot nu toe merken we in de politiek nog weinig bereidheid om daar wat mee te doen. Dit in tegenstelling tot de Belgische overheid. We hopen dat deze petitie daar verandering in brengt. Wij geven het in ieder geval nog niet op', aldus Bisschop.
Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wachten het rapport van de Commissie Sorgdrager af voordat ze met een reactie komen. In opdracht van het kabinet onderzoekt de commissie de fipronil-affaire. Eind juni wordt het rapport verwacht. De NVWA laat weten dat nog 9 bedrijven geblokkeerd zijn vanwege fipronil. 105 bedrijven zijn gedeeltelijk geblokkeerd. Inmiddels zijn 247 bedrijven vrijgegeven. Op tientallen boerenerven ligt ook nog tonnen aan vervuilde fipronilmest waarvoor nog steeds géén oplossing is gevonden.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52