Gemeente Zutphen

Verontwaardiging en onbegrip na diefstal Stolperstein in Zutphen

'Heel treurig', zo noemt Anjo Lodewijks van Stichting Stolpersteine Zutphen de diefstal van de Stolperstein aan de Raadhuissteeg. Naast verontwaardiging is er vooral onbegrip bij de stichting na het weghalen van het monumentje. © Gertjan van de Meent
ZUTPHEN - 'Heel treurig', zo noemt Anjo Lodewijks van Stichting Stolpersteine Zutphen de diefstal van de Stolperstein aan de Raadhuissteeg. Naast verontwaardiging is er vooral onbegrip bij de stichting na het weghalen van het monumentje.
Vrijdag plaatste Gertjan van de Meent foto's op Facebook van de verdwijning van de Stolperstein, bij hem voor de deur. De steen was opgedragen aan oud-bewoner Herman Snatager die in 1943 in Sobibor omkwam. 
Stichting Stolpersteine houdt er rekening mee dat criminelen dachten dat het metaal van de Stolpersteine de moeite waard zou zijn. Daarvan is echter geen sprake. De steen is van beton met daarop een dun laagje messing.
De tekst gaat verder onder de video.
Verontwaardiging en onbegrip na diefstal Stolperstein in Zutphen
Hoewel de geldelijke waarde is te verwaarlozen ('nog geen kop koffie'), is de emotionele waarde erg groot volgens de stichting. De hoop is dan ook dat de Stolperstein weer opduikt.   
De diefstal van de herdenkingssteen is een schok voor Zutphenaar Michiel Schoenmakers. Hij is van de stichting die ervoor gezorgd heeft dat er ook in Zutphen herinneringsstenen gekomen zijn voor in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse stadsgenoten. Snatager was nota bene de allereerste weggevoerde Joodse Zutphenaar die met een Stolperstein werd geëerd.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52