Nieuws

Vrij baan voor criminelen op platteland door gebrek aan toezicht

Wietplantages, drugslabs, stroperij. De veiligheid op het platteland in Gelderland is in het geding. Er moeten meer Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) komen voor beter toezicht in het buitengebied. Grondbezitters en natuurbeheerders, waaronder Geldersch Landschap en Kastelen, Natuurmonumenten en Gelders Particulier Grondbezit trekken bij de provincie aan de bel. © ANP
ARNHEM - Wietplantages, drugslabs, stroperij. De veiligheid op het platteland in Gelderland is in het geding. Er moeten meer Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) komen voor beter toezicht in het buitengebied. Grondbezitters en natuurbeheerders, waaronder Geldersch Landschap en Kastelen, Natuurmonumenten en Gelders Particulier Grondbezit trekken bij de provincie aan de bel.
De toezichthouders, zogenaamde BOA's zijn hard nodig, want de veiligheid in het buitengebied staat onder druk. Van wietplantages, synthetische drugslabs, dumpingen van drugsafval tot stroperij en illegaal crossen. Criminelen lijken het platteland tot hun domein te maken. In overleg met de politie, grondeigenaren en gemeenten, werkt de provincie aan een plan van aanpak om het toezicht te verbeteren.

'Meer ogen en oren in het veld'

In een brief aan de provincie schrijven grondbezitters en natuurbeheerders dat er 'ogen en oren' nodig zijn in het veld. Ze luiden de noodklok: 'De veldpolitie is jaren geleden al verdwenen. BOA’s (dat kunnen ook boswachters zijn) krijgen er steeds meer taken bij.
De tekst gaat verder onder de video.
Vrij baan voor criminelen op platteland door gebrek aan toezicht
Toezichthouders die met pensioen gaan worden niet vervangen, er is een hoog verloop omdat het vak niet wordt gewaardeerd.' De organisaties willen dat er meer BOA's worden aangesteld en niet alleen in natuurgebieden.

1,4 miljoen nodig

De provincie moet met een extra bijdrage over de brug komen voor gebieden die opengesteld zijn voor het publiek. Het zou gaan om een bedrag van 1,4 miljoen euro.
Het geld kan dan volgens Bas van Gerwen van Gelders Particulier Grondbezit worden besteed aan het op peil houden van het huidige toezicht. De provinciale bijdrage zou dan een eerste stap zijn. 'Want de recreatie gaat toenemen en daarmee is er ook meer toezicht nodig.'

Convenant

Maandag ondertekenen de organisaties het samenwerkingsconvenant buitengebied, een initiatief van de provincie. 'Om de veiligheid in het buitengebied te verbeteren werken veel partijen samen bij toezicht en handhaving. Ook buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) spelen daar een belangrijke rol. Het convenant verbreedt het formele toezicht van handhavers naar gronden van andere eigenaren. Daarmee kunnen zij controleren en handhaven op grondgebied van samenwerkende partners.', aldus de provincie.  
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52