Gemeente Aalten

Achterhoek faalt bij bestrijding eikenprocessierups

Het loopt dit jaar uit de hand: de bestrijding van de eikenprocessierups blijft achter in de Achterhoek. De bomen zitten daar vol nesten. En dat heeft gevolgen. © Omroep Gelderland
AALTEN - Het loopt dit jaar uit de hand: de bestrijding van de eikenprocessierups blijft achter in de Achterhoek. De bomen zitten daar vol nesten. En dat heeft gevolgen.
Sam uit de buurtschap Barlo (gemeente Aalten) weet er alles van. Opeens had hij last van intense jeuk. Veel erger dan een muggenbult vertelt hij. Krabben hielp niet en het duurde enkele dagen. Oorzaak waren haartjes van eikenprocessierupsen die op weg naar school uit de bomen waaien. Sindsdien fietst hij een andere route.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Achterhoek faalt bij bestrijding eikenprocessierups

Onbegonnen werk

Wethouder Gerard Nijland van de gemeente Aalten geeft het toe: de rupsen worden bijna alleen nog in de dorpskernen bestreden en op de fietsschoolroutes. De rest is onbegonnen werk, al wil de wethouder niet zeggen dat hij het opgegeven heeft.
Oorzaak van de falende bestrijding is het tekort aan bedrijven die dit werk kunnen doen. In feite is er voor de hele Achterhoek maar één bedrijf dat de mensen en de apparatuur heeft om de rupsen veilig op te zuigen.
De wethouder hoopt dat het volgend jaar een minder warme lente wordt, want dat kan schelen. Voorlopig blijft Sam maar een stukje omrijden op weg naar school.
Zie ook: 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!