Nieuws

Wel of geen nevengeul bij Varik en Heesselt? Kamerleden bezoeken gebied

Foto's: Omroep Gelderland
Opnieuw spanning in Varik en Heesselt. Tweede Kamerleden bezoeken de dorpen in de gemeente Neerijnen om met eigen ogen te zien waar de omstreden nevengeul moet komen. En ze zullen praten met inwoners van de Betuwse dorpen, die massaal tegen de aanleg zijn.
VARIK - Opnieuw spanning in Varik en Heesselt. Tweede Kamerleden bezoeken de dorpen in de gemeente Neerijnen om met eigen ogen te zien waar de omstreden nevengeul moet komen. En ze zullen praten met inwoners van de Betuwse dorpen, die massaal tegen de aanleg zijn.
Het idee is simpel: graaf een zogeheten nevengeul in de Waal, die ervoor zorgt dat het water sneller kan doorstromen bij hoogwater. De provincie Gelderland en buurgemeente Tiel gelden al tijden als voorstander van zo'n geul.
De tekst gaat verder onder de reportage.
Wel of geen nevengeul bij Varik en Heesselt? Kamerleden bezoeken gebied

Niet snel genoeg te evacueren

Maar inwoners van Varik en Heesselt zijn fel tegenstander van het plan. De dorpen komen dan in een soort polder te liggen. De bewoners van het gebied vrezen dat bij een eventuele dijkdoorbraak deze polder heel snel zal vollopen en dat een evacuatie dan niet snel genoeg mogelijk is. Daarom pleiten ze voor het verbreden van de rivier, in plaats van het graven van een nieuwe doorgang. Bewoners hebben protestborden en spandoeken gemaakt om hun ongenoegen te laten blijken.
Dit verhaal gaat onder de foto verder

Definitief advies

Onlangs was minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op bezoek in Varik. Ze werd opgevangen door inwoners met spandoeken en trekkers. Woensdagavond praten Provinciale Staten over de nevengeul en vrijdag komt een stuurgroep met vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Tiel en Neerijnen met een definitief advies aan de minister.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52