Nieuws

Maasveren door staking weer een dag niet heen en weer

Het loonconflict tussen FNV Havens en Stichting De Maasveren duurt voort. Daarom varen de veerponten over de Maas tussen Gelderland en Noord-Brabant dinsdag niet. De staking duurt 24 uur. Scholieren worden wel overgezet. © Wikimedia Commons
LITH - Het loonconflict tussen FNV Havens en Stichting De Maasveren duurt voort. Daarom varen de veerponten over de Maas tussen Gelderland en Noord-Brabant dinsdag niet. De staking duurt 24 uur. Scholieren worden wel overgezet.
In het weekend van 16 en 17 juni leggen de schippers het werk voor 48 uur neer.
'Na het gesprek van dinsdag hebben we niets vernomen dat erop duidt dat het bestuur van Stichting De Maasveren tot inkeer is gekomen', zegt Cees Bos van FNV Havens. 'De mensen niet overzetten, is niet iets dat de schippers leuk vinden. Maar ze zien geen andere mogelijkheid. Het bestuur blijft Oost-Indisch doof voor hun eisen.'
'We zijn helaas nog niet op het punt dat we elkaar tegenkomen', verzucht directeur John van den Akker van Stichting De Maasveren. Volgens hem biedt de stichting onder meer prijscompensatie en een loonsverhoging van 2,5 procent in het eerste jaar en nog een verhoging in het tweede jaar.
De staking van dinsdag treft de volgende overtochten:
  • Maren-Kessel-Alem
  • Lith-Alphen
  • Oijen-Alphen
  • Megen-Maasbommel
  • Megen-Appeltern
De eerste onderhandelingen dateren van maart. Eind mei kwamen de schippers voor het eerst in actie. 
De veermannen willen zowel over 2017 als 2018 een structurele loonsverhoging van 110 euro per maand. Bovendien willen ze een vitaliteitsregeling waarmee ze op een gezonde manier de pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken. Volgens FNV-onderhandelaar Bos gaat het om fysiek zwaar werk waardoor de schippers extra risico lopen op oplopende zorgkosten.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl