Gemeente Bronckhorst

Inspectie snoeihard over zorgboerderij van neergestoken eigenaresse

Het einde van het zoeken naar de verdachte die de eigenaresse van Vergeet me nietjes neerstak.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de GGD Noord- en Oost-Nederland zijn vernietigend in hun oordeel over zorgboerderij Vergeet me nietjes in Wichmond. Begeleiding en toezicht falen volledig. Tot overmaat van ramp werd de eigenaresse enkele weken na het bezoek van de inspectie neergestoken door een cliënt. 'Ik heb veel geluk gehad', laat ze Omroep Gelderland weten. © GinoPress
WICHMOND - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de GGD Noord- en Oost-Nederland zijn vernietigend in hun oordeel over zorgboerderij Vergeet me nietjes in Wichmond. Begeleiding en toezicht falen volledig. Tot overmaat van ramp werd de eigenaresse enkele weken na het bezoek van de inspectie neergestoken door een cliënt. 'Ik heb veel geluk gehad', laat ze Omroep Gelderland weten.
Op 19 april spraken de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de GGD als onafhankelijk Wmo-toezichthouder met de eigenaresse en cliënten van de zorgboerderij. Verder doken beide instanties in de papieren van Vergeet me nietjes en observeerden ze de gang van zaken in Wichmond.
Het oordeel van de inspectie en de Wmo-toezichthouder is niet mals. Ze schrijven: 'Gezien het aantal en de ernst van de tekortkomingen achten de toezichthouders Zorgboerderij Vergeet me nietjes op dit moment niet in staat om verantwoorde hulp te bieden aan jeugdigen of volwassenen.'

Verbeterpunten

Wat volgens de inspectie en de toezichthouder verbeterd moet worden zijn onder meer: 
  • medewerkers moeten aantoonbaar zijn geschoold
  • het inschatten van de veiligheidsrisico's bij jeugdige cliënten; 
  • het omgaan met en het bewaren van medicatie;
  • het respecteren van de privacy van de jeugdige cliënten;
  • er is geen onanfhankelijke vertrouwenspersoon;
  • het vastleggen van incidenten, die analyseren waarna verbeteringen worden doorgevoerd;
  • een schone en veilige omgeving.
'Er is sindsdien veel gebeurd', zegt de eigenaresse. Na het bezoek van inspectie en GGD heeft ze een deskundige in de arm genomen om verbeteringen door te voeren. Vergeet me nietjes is in ieder geval tot 12 juni gesloten. Die dag beslissen de gemeenten waarmee de zorgboerderij samenwerkt of de zorgboerderij mag openblijven, zegt de vrouw.

Klopjacht politie na steekpartij

Ze werd in de nacht van 23 op 24 mei door een man van 43 neergestoken, een cliënt. Na een klopjacht door de politie, onder meer met een politiehelikopter, kon de man worden opgepakt. De man had zichzelf verwond. Hij zit in voorarrest.
Met haar persoonlijk gaat het goed, zegt het slachtoffer tegen Omroep Gelderland. 'Ik heb veel geluk gehad en dat meerdere keren in die nacht.'
Vergeet me nietjes biedt sinds 2014 wonen, logeren, dagbesteding en individuele begeleiding aan jeugdigen en volwassenen. Aanvankelijk begon dit in Brummen, sinds twee jaar is dit op de zorgboerderij in Wichmond. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl