Instellingen

Actiecomité tegen Polenhotel gaat het professioneel aanpakken

Het actiecomité dat vorig jaar een Polenhotel voor 300 mensen in Zuilichem wist tegen te houden, gaat de vereniging Zuilichemse Bewoners Belangen (ZBB) oprichten. Het actiecomité denkt dat dit nodig is omdat de provincie en de gemeente Zaltbommel nog steeds geen samenhangend beleid hebben ontwikkeld voor de huisvesting van arbeidsmigranten. © Omroep Gelderland

ZUILICHEM - Het actiecomité dat vorig jaar een Polenhotel voor 300 mensen in Zuilichem wist tegen te houden, gaat de vereniging Zuilichemse Bewoners Belangen (ZBB) oprichten. Het actiecomité denkt dat dit nodig is omdat de provincie en de gemeente Zaltbommel nog steeds geen samenhangend beleid hebben ontwikkeld voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

De dorpsbewoners en de belanghebbenden in de directe omgeving tasten in het duister over wat komen gaat. Daarnaast blijkt dat de cijfers over de te verwachten extra arbeidsmigranten niet kloppen, zegt het comité.

'Misleiding nog niet voorbij'

Het is volgens het actiecomité 'zeer opmerkelijk dat de gemeente en de provincie spreken over zo'n 200 tot 400 extra arbeidsmigranten die in de plukseizoenen in Zuilichem komen werken. Dit terwijl de realisatiefases voor nog meer kassenbouw dan de nu bebouwde 20 hectare aan de Uilkerweg in Zuilichem, nog lang niet is afgerond', aldus Stef den Tek, woordvoerder van de ZBB. De tekening van de ondernemer Dutch Berries en het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) gaan uit van nóg een extra stuk kassenbouw. Een extra uitbreiding van naar schatting 13 hectare.

'Dat maakt bij elkaar dat over een tijdje Dutch Berries alléén al zo’n 660 plukkers moet gaan huisvesten in het hoogseizoen. De overige 4 hectare zou dan beschikbaar moeten zijn voor een klein Polendorp in plaats van alleen een Polenhotel. De inwoners van Zaltbommel en in het bijzonder Zuilichem lijken wel bewust van deze informatie weg gehouden te worden', aldus Den Tek.

'Gemoederen lopen hoog op'

De vereniging geeft aan dat deze manier van eenzijdig en minimaal communiceren de gemoederen inmiddels hoog doet oplopen in de omgeving van Zuilichem. ZBB benadrukt daarbij dat de woede zeker niet tegen arbeidsmigranten is gericht.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!