Nieuws

Rouke (52) traint voor barre tocht in Mongolië: 1000 kilometer te paard

Van kinds af aan heeft ze al een droom: een grote expeditie doen en dat te paard. Rouke Bloemsma uit Garderen is 52 en vertrekt eind juli naar Mongolië om 1000 kilometer in 10 dagen te paard af te leggen. Topsport, en dat voor een goed doel. © Omroep Gelderland
GARDEREN - Van kinds af aan heeft ze al een droom: een grote expeditie doen en dat te paard. Rouke Bloemsma uit Garderen is 52 en vertrekt eind juli naar Mongolië om 1000 kilometer in 10 dagen te paard af te leggen. Topsport, en dat voor een goed doel.
Om zich klaar te stomen voor de barre tocht over de Mongoolse steppe, traint Rouke op de heide tussen Harskamp en Kootwijk. 'Om de 40 kilometer neem ik een ander paard en ik heb maar 5 kilo bagage bij me', blikt ze vooruit op haar grote avontuur.

Goede doel

Over acht weken staat ze al aan de start van de Mongol Derby. Ze doet mee voor de uitdaging, maar ook om geld op te halen voor onderzoek tegen de ziekte van Alzheimer.
'Mijn moeder heeft vorig jaar de diagnose vasculaire dementie gekregen. Inmiddels is ze opgenomen in een gesloten afdeling. Ik vind het gewoon heel erg belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de ziekte', legt de inwoonster van Garderen uit. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Rouke (52) traint voor barre tocht in Mongolië: 1000 kilometer te paard

Topsport

Naast paardrijden doet Rouke allemaal krachtoefeningen om haar lijf sterk te maken. Ze wordt daarbij professioneel begeleid. 'Het is topsport', benadrukt haar fysiotherapeut Hans Heijmeskamp. Hij heeft veel respect voor haar.
'Topsporters worden bij wijze van spreken van jongs af aan opgevoed en zij is op middelbare leeftijd - ik mag het niet te hard roepen - in staat om datzelfde gevoel bij zichzelf op te wekken en vol te houden. Dat vind ik heel knap', benadrukt Heijmeskamp.
De moeder van Rouke is trots op haar dochter, maar maakt zich wel een beetje zorgen. 'Nou ja, je vraagt je wel af: gaat dat goed komen? Maar toch heeft ze er vertrouwen in. 'Ik denk wel dat ze het kan.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl