Instellingen

Dode dieren blijven liggen in de Gelderse Poort

Natuurgebied De Gelderse Poort mag een nieuwe pilot uitvoeren: sommige dode grazers mogen voortaan blijven liggen. Wanneer dieren een natuurlijke dood sterven en kadavers in de natuur mogen blijven liggen, wordt de Nederlandse natuur completer, maar kadavers van wilde runderen en paarden mogen nu niet blijven liggen in Nederland.
MILLINGEN AAN DE RIJN - Natuurgebied De Gelderse Poort mag een nieuwe pilot uitvoeren: sommige dode grazers mogen voortaan blijven liggen. Wanneer dieren een natuurlijke dood sterven en kadavers in de natuur mogen blijven liggen, wordt de Nederlandse natuur completer, maar kadavers van wilde runderen en paarden mogen nu niet blijven liggen in Nederland.

Zorgplicht

Kadavers mogen niet blijven liggen, omdat de overheid ze beschouwt als gehouden dieren, oftewel dieren waar de mens een zorgplicht voor heeft. Deze dieren moeten bijvoorbeeld bijgevoerd worden in tijden van voedseltekort en kadavers moeten opgeruimd worden. Er zijn twee gebieden in Nederland waar hierop een uitzondering wordt gemaakt: de Veluwezoom en de Oostvaardersplassen.

Dieren leven van een kadaver

In de Gelderse Poort wordt nu een pilot gehouden.Een kadaver dat in het open veld goed bereikbaar ligt, moet nog steeds gewoon worden afgevoerd, maar waar de kadavers moeilijk af te voeren zijn, mogen ze nu blijven liggen. Dat is prettig voor de kuddebeheerder maar vooral prettig voor al die soorten die leven van zo’n kadaver. En, voor de natuurorganisaties weer een klein opstapje naar een nog natuurlijker Nederland. Al zullen mensen er aan moeten wennen dat dood ook bij het leven hoort.

Dood veulen

Het natuurprogramma van TV Gelderland BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland, vond het eerste 'slachtoffer' van de pilot. Een veulen dat enkele weken geleden de geboorte niet overleefde. In overleg met de beheerder is besloten deze als buitenmachtelijk te beschouwen. Daarmee is het hun eerste (kleine) grote grazer binnen de pilot kringloopkadavers. Het veulen is waarschijnlijk doodgeboren of door de moeder niet schoongelikt.
Zaterdag is in het programma te zien hoe presentator Harm Edens op zoek gaat naar het veulen en met Bart Beekers van natuurorganisatie ARK praat over deze primeur in Nederland.
Of kijk de uitzending nu alvast op het YouTube!
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!