Instellingen

Opnieuw dramatisch jaar voor Dolfinarium: 2,8 miljoen euro verlies

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft opnieuw fors verlies geleden, dat blijkt uit recent gepubliceerde jaarcijfers over 2015-2016. © Pixabay
HARDERWIJK - Het Dolfinarium in Harderwijk heeft opnieuw fors verlies geleden, dat blijkt uit recent gepubliceerde jaarcijfers over 2015-2016.
Het nettoverlies van bijna 2,8 miljoen euro wordt opgevangen uit het eigen vermogen. Dat daalde van 4,3 miljoen naar 1,5 miljoen euro. Een jaar eerder noteerde het Dolfinarium nog een verlies van 3,9 miljoen euro.
Kijk hier een item over Dolfinarium: 
Opnieuw dramatisch jaar voor Dolfinarium: 2,8 miljoen euro verlies
Er werd fors bezuinigd op personeelskosten. Het aantal medewerkers daalde van 173 in 2015 naar 117 in 2016. Daarmee werd een bezuiniging van ruim 1,7 miljoen euro gerealiseerd.

Omzet keihard onderuit

De omzet daalde sterk. Van bijna 13,7 miljoen euro in 2014-2015, naar ruim 9,7 miljoen euro in 2015-2016. Het Dolfinarium zegt dat de nieuwbouwplannen de omzet van het park in de toekomst moet vergroten. Het park bouwt een groot speelpark met waterglijbaan en schommels voor kinderen. Dit jaar moet de bouw zijn afgerond.

'Cijfers zijn zorgelijk'

Pretpark-expert Reinoud van Assendelft de Coningh uit Nijmegen noemt de cijfers zorgelijk: 'zeker als je kijkt naar het eigen vermogen'. De voormalige adjunct-directeur van de Efteling zegt dat dierenparken steeds vaker te maken krijgen met protesten van dierenrechtenactivisten. 'Je ziet dat Sea World daarom is gestopt met dierenshows.' Dierenparken verleggen hun activiteiten daardoor naar andere activiteiten, zoals waterparken.

'Stijgende lijn is ingezet'

Het Dolfinarium zegt de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Het park zegt dat de stijgende lijn is ingezet, maar het ziet ook bedreigingen: het Dolfinarium noemt Ouwehands Dierenpark als grote concurrent, nadat het park in 2017 twee panda's kreeg.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!