Nieuws

Dreumel wil niet het afvoerputje van Europa zijn

DREUMEL - Burgercollectief Dreumel organiseert een donderdagavond een voorlichtingsavond over de Vonkerplas. De organisatie maakt zich grote zorgen over het mogelijk opvullen van de voormalige zandafgraving door slib te storten.
Eigenaren Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat zeggen dat de plannen bedoeld zijn om de natuur te verbeteren. Het Burgercollectief zegt aanwijzingen te hebben dat die lezing slechts een deel van het verhaal vertelt en dat de instanties vooral gedreven worden door financiële motieven. De inwoners van Dreumel vrezen dat de plas zal worden gevuld met vervuild slib uit het buitenland.

Plastic en piepschuim

Bij de slibstort in een andere plas een paar kilometer verderop, is het slib volgens het Burgercollectief vervuild met plastic en piepschuim. Ook werden er afgedankte accu's in het water aangetroffen. Met de informatieavond hoopt het collectief dat ook de ogen van andere inwoners en de plaatselijke politiek worden geopend.
Bij de poorten aan de rand van de Vonkerplas zijn pamfletten opgehangen. Daarop staan teksten als 'Dreumel het afvoerputje van Europa?' en '6 miljoen ton buitenlands afval naar Dreumel?'
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt tegen Omroep Gelderland dat nog geen definitieve besluit is genomen over de herinrichting van de plas, maar het storten van verontreinigd slib sluit hij uit. Ook Staatsbosbeheer benadrukt dat hier in dit geval geen sprake van is. 'De maatregelen zijn puur bedoeld om de natuur te verbeteren', aldus Marcel van Dun van de natuurorganisatie.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl