Instellingen

Na jaren vertraging en miljoenen duurder gaat De Bastei in Nijmegen open

© Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ooit onderdeel van de stadsmuur. Een oude verdedigingstoren aan de Waalkade in Nijmegen. De toren is verwerkt in een nieuw museum dat er omheen is gebouwd: De Bastei. Komend weekeinde gaat het open: na jaren vertraging en kosten die met miljoenen opliepen.
Tijdens het graven voor de nieuwbouw kwam een ongelooflijke hoeveelheid Nijmeegse geschiedenis tevoorschijn. Maar de zegen bleek ook een vloek tegelijk. De historische bouwresten bleken van onschatbare waarde. Die moest worden geconserveerd, waardoor de kosten flink opliepen.
(tekst gaat verder onder de video)
De Bastei in Nijmegen open

Romeinse muur aanraken

Nu gaat het markante gebouw aan de Waalkade - zij het met fikse vertraging - dan toch open. Het centrum voor natuur en cultuurhistorie rekent op 60.000 bezoekers per jaar. De 2000-jarige geschiedenis van de stad ligt er letterlijk voor het grijpen; Romeinse muren in het gebouw uit de 2e en 3e eeuw na Christus kun je er aanraken.
Het gebouw is eigendom van de gemeente Nijmegen. In De Bastei komen natuur, cultuurhistorie en duurzaamheid samen. Stichting De Bastei is ontstaan uit een fusie van museum De Stratemakerstoren en Natuurmuseum Nijmegen. Zij werken in het gebouw samen met Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en het IVN Rijk van Nijmegen. In het Entreegebouw zit het informatiecentrum Gelderse Poort van Staatsbosbeheer.

Zie ook:

Zaterdagmiddag 19 mei tussen 15.00 en 18.00 uur en zondag 20 mei tussen 10.00 en 18.00 uur kan iedereen gratis kennis komen maken met De Bastei. Zaterdag 19 mei is de officiële opening. Voor meer informatie: www.debastei.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!