Instellingen

'Seizoensarbeiders die wonen bij kassen Zaltbommel niet ideaal' maar het gaat waarschijnlijk wel gebeuren

Het is niet ideaal om seizoensarbeiders onder te brengen op het terrein van kwekers of bedrijven, maar het is wel het meest adequaat. Dat is een van de conclusies die gedeputeerde Jan Jacob van Dijk woensdag trok in een provinciale commissievergadering, na bespreking van het plan om zo'n 400 Oost-Europese seizoensarbeiders te huisvesten bij het in aanbouw zijnde kassencomplex van aardbeienkweker Dutch Berries in Zuilichem (gemeente Zaltbommel). © Flickr
ZUILICHEM - Het is niet ideaal om seizoensarbeiders onder te brengen op het terrein van kwekers of bedrijven, maar het is wel het meest adequaat. Dat is een van de conclusies die gedeputeerde Jan Jacob van Dijk woensdag trok in een provinciale commissievergadering, na bespreking van het plan om zo'n 400 Oost-Europese seizoensarbeiders te huisvesten bij het in aanbouw zijnde kassencomplex van aardbeienkweker Dutch Berries in Zuilichem (gemeente Zaltbommel).
Provinciale Staten boog zich woensdag over het plan. Een meerderheid staat achter het voorstel van het Gelders college om het gemeentelijk beleid als uitgangspunt te nemen bij een beslissing over de aanvraag voor de huisvesting, die in de loop van dit jaar wordt verwacht.
Zaltbommel staat inmiddels in een proefperiode van 5 jaar huisvesting van seizoensarbeiders op de bedrijfslocatie toe. Er worden geen maximumaantallen worden genoemd, zoals in buurgemeente Maasdriel. Die hanteert maximaal 20 medewerkers per bedrijf. 

'Barakken met stapelbedden'

De SP pleit er juist voor dat de provincie wel eigen beleid ontwikkelt. Eric van Dijk van de SP: 'Ik heb aardbeienkweker Kreling in Nieuwaal, die ook het kassencomplex in Zuilichem neerzet, bezocht. De gemeente Zaltbommel heeft daar toegestaan dat er als pilot barakken zijn neergezet, waar seizoensarbeiders worden ondergebracht in barakken met stapelbedden in een kleine ruimte.'
Dat is niet de wenselijke huisvesting die de partij voor ogen heeft. Menselijk en wenselijk is een van de uitgangspunten van het provinciebestuur. 'Voor iedereen de juiste woning op de juiste plek, waarbij kwaliteit voor kwantiteit gaat', aldus Van Dijk.

'Niet onderschatten welke emoties door Zuilichem gieren'

Inwoners van Zuilichem maken zich zorgen over het plan en de lokale actiegroep sprak woensdag in bij de provinciale commissievergadering. 'Mij bekruipt sterk het gevoel van het spreekwoord 'de wal moet het schip maar keren' ofwel: het probleem moet maar daadwerkelijk in volle omvang toenemen voordat er ècht nagedacht wordt. De provincie, de gemeente en de financieel belanghebbenden moeten niet onderschatten welke emoties er nu door de dorpen en dan met name door Zuilichem gieren als het gaat om het migrantenbeleid.', aldus Scott Martens van de actiegroep.
De gemeenteraad van Zaltbommel neemt donderdagavond een beslissing over een plan van aanpak van arbeidsmigranten.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!