Instellingen

Verdronken cliënt Heldringstichting kon weglopen door gebrek aan toezicht

De Ottho Gerhard Heldringstichting (OGH) in Zetten en de nabijgelegen school De Brouwerij houden te weinig toezicht op hun jongeren. Daardoor konden twee jongens met gedragsproblemen onder schooltijd weglopen, waarna een van hen verdronk in de Rijn. Dat blijkt uit een inspectierapport. © Roland Heitink
ZETTEN - De Ottho Gerhard Heldringstichting (OGH) in Zetten en de nabijgelegen school De Brouwerij houden te weinig toezicht op hun jongeren. Daardoor konden twee jongens met gedragsproblemen onder schooltijd weglopen, waarna een van hen verdronk in de Rijn. Dat blijkt uit een inspectierapport.
De twee jongens wilden vorig jaar mei bij Wageningen de rivier overzwemmen. De een slaagde daarin, maar de ander - een 16-jarige jongen uit Den Bosch - ging kopje onder. Zijn lichaam werd diezelfde dag na een urenlange zoekactie geborgen.
Drie inspecties (onderwijs, gezondheidszorg, justitie en veiligheid) stelden daarna een onderzoek in. Daaruit blijkt dat de beide instellingen onvoldoende hebben gedaan om de risico’s rond de dagelijkse schoolgang van de jongeren te beperken.
'Zowel OGH als De Brouwerij kwamen afspraken over het toezicht op de jongeren niet na. Dit betreft een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beide organisaties', stellen de inspecties.

Verbeteringen onvoldoende

Hoewel de twee organisaties na het ongeluk maatregelen hebben genomen, blijkt uit een onaangekondigd bezoek van de inspecties dat er nog steeds onvoldoende toezicht is.
'Een essentiële maatregel was niet doorgevoerd en de verantwoordelijken bleken hiervan niet op de hoogte', is te lezen in het onderzoeksrapport. Hierdoor hebben de inspecties twijfels over de verbeterkracht van de beide organisaties en het interne toezicht door de betrokken besturen.
Na drie maanden volgt er opnieuw een onaangekondigd bezoek van de inspecties.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!