Achterhoek / Rivierengebied

Telers Zaltbommel willen huisvesting arbeidsmigranten bij eigen bedrijf

© Omroep Gelderland
ZUILICHEM - De arbeidsmigranten zitten niet te wachten om 's morgens en 's avonds in busjes op en neer naar het werk te gaan. Wil de tuinbouw in de Bommelerwaard voldoende arbeidsmigranten vast kunnen houden, dan is huisvesting bij het eigen bedrijf de beste oplossing. Dat zegt Henk Kolbach, voorzitter van LTO Glaskracht Gelderland West.
Volgens Kolbach ontbreekt het in Zaltbommel al 10 jaar aan beleid op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten. Naar zijn weten is er in die 10 jaar maar één keer een vergunning afgegeven door de gemeente op dit gebied. Kolbach snapt dat grootschalige huisvesting in of aan de rand van dorpskernen onwenselijk is.
Teler Geert-Jan van Tuijl uit Zaltbommel bevestigt deze wens. Ook hij zou zijn arbeidskrachten het liefst op eigen terrein huisvesten. Nu heeft hij veel mensen bij telers buiten de Bommelerwaard zitten of krijgt hij krachten van uitzendbureaus die zelf voor de huisvesting zorgen. Van Tuijl heeft het liefst eigen krachten in dienst, omdat deze mensen vaker terugkomen en ingewerkt zijn.

'Uitbuiting onzin'

Op de vraag of uitbuiting van arbeidsmigranten op de loer ligt bij huisvesting op eigen terrein is Van Tuijl heel duidelijk. Er wordt beweerd dat arbeidsmigranten vaak wel het minimumloon krijgen, maar dat vervolgens door diezelfde telers de hoofdprijs wordt gevraagd voor een slaapplaats. Dat is onzin, zegt Van Tuijl.
Telers zijn gebonden aan strenge eisen en er wordt ook op gecontroleerd. Bovendien zijn Polen mondige mensen en kennen ze hun rechten goed. 'Ze hebben allemaal een mobieltje en als het niet klopt hebben ze zo ergens anders werk.'

400 seizoensarbeiders huisvesten

Het ligt gevoelig; de huisvesting van voornamelijk Oost-Europese fruitplukkers en medewerkers bij kassen in de Bommelerwaard. Woensdagavond bespreken Provinciale Staten het plan van aardbeienkweker Dutch Berries om bij zijn in aanbouw zijnde megakassencomplex in Zuilichem zo'n 400 seizoensarbeiders te huisvesten. De provincie moet hierover beslissen, omdat het provinciaal inpassingsplan niet voorziet in het onderbrengen van meer dan 20 werknemers bij een bedrijf.
De inwoners van het dorp bij Zaltbommel maken zich zorgen. Stef den Tek van het actiecomité: 'We moeten huisvesting organiseren voor de arbeidsmigranten, maar het mag niet ten koste gaan van alles. Een aantal is geen probleem, maar 400 is wel heel veel. En je moet ook zorgen dat er sociale voorzieningen zijn, zodat ze ook vrijetijdsbesteding hebben.' In Zuilichem wonen 1700 mensen, 400 'Pluk-Polen' kan dan ook een belasting voor het dorp zijn.
Eind vorig jaar was er veel verzet tegen een plan om 200 tot 400 Oost-Europese werknemers van kassen onder te brengen in een voormalig partycentrum in datzelfde Zuilichem. Dat plan is in de ijskast gezet. De gemeente Zaltbommel besloot tijdelijk geen bouw of uitbreiding van hotels of pensions toe te staan voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Plan van aanpak

De gemeenteraad van Zaltbommel besluit donderdagavond over een plan van aanpak van de arbeidsmigranten en de ruim 280.000 euro die dat kost. Het gaat om inventarisatie en registratie van het aantal arbeidsmigranten en uiteindelijk ook handhaving. Maar er is nog geen nieuw beleid en dat laat ook nog even op zich wachten.
De gemeente wil eerst nog in gesprek met 'een breed maatschappelijk panel'. Het nieuwe college, dat donderdag geïnstalleerd wordt, vindt dat de seizoensarbeiders en de permanente medewerkers moeten kunnen wonen in een fatsoenlijke woning 'of dit nu op het terrein van een werkgever of elders in de plaats is.'