Nieuws

Waterschap maakt 'schoon schip': verloederde bootjes weggehaald

HOOG-KEPPEL - Waterschap Rijn en IJssel houdt deze week een opschoonactie in de Oude IJssel. Dat betekent dat oude, kapotte bootjes die onder water liggen worden verwijderd. Het waterschap doet dit omdat de oevers er dan fraaier uitzien, maar ook voor de veiligheid.
Eind maart heeft het waterschap briefjes bij de verschillende steigers achtergelaten met de vraag om de 'wrakken' zo spoedig mogelijk te verwijderen. 'Net zoals met oude fietsen in de binnenstad weleens gebeurt', zegt Wouter Akkerman van het waterschap. Sommige bootjes liggen er al jaren te verloederen. Als een eigenaar van de boot of ligplaats bekend is, is daar contact mee gezocht.
De tekst gaat verder onder de reportage: 
Waterschap maakt 'schoon schip': verloederde bootjes weggehaald

Veiliger

Het waterschap krijgt regelmatig klachten over de kapotte, half gezonken sloepjes. Het is niet alleen 'mooier', maar ook veiliger. 'Grotere schepen hebben namelijk nogal veel zuigkracht onder water en kunnen de half kapotte, met water gevulde bootjes, makkelijk meesleuren', zegt Akkerman. 'Daardoor kunnen steigers kapot  gaan en kunnen er onderdelen van een boot in bijvoorbeeld een stuw belanden.'
Deze week verwijdert Waterschap Rijn en IJssel in onder meer Ulft en Hoog Keppel verloederde bootjes. Het zijn er meer dan andere jaren. Hoe dit komt, weet het waterschap niet. Voorlopig worden ze naar de werf in Terborg gebracht. 'Daar blijven ze een aantal weken liggen in de hoop dat er nog een eigenaar opduikt.' De kosten voor het verwijderen en de ligplaats op de werf worden zo mogelijk verhaald op de eigenaar van de boot, dit is 136 euro.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl