Instellingen

Stichting in beroep tegen uitspraak orka Morgan

Orka Morgan.
De stichting Free Morgan gaat bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak dat orka Morgan niet onder valse voorwendselen is verhuisd van Dolfinarium Harderwijk naar Tenerife. De bestuursrechter in Utrecht bepaalde twee weken geleden dat de verhuizing terecht was. © Archief Omroep Gelderland
De stichting Free Morgan gaat bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak dat orka Morgan niet onder valse voorwendselen is verhuisd van Dolfinarium Harderwijk naar Tenerife. De bestuursrechter in Utrecht bepaalde twee weken geleden dat de verhuizing terecht was.
De stichting wil dat het afgegeven certificaat voor die verhuizing nietig wordt verklaard. Morgan zou in het Spaanse Loro Parque alleen worden gebruikt voor onderzoek, maar blijkt nu drachtig te zijn.
'Dat betekent dat ze met haar fokken, terwijl daarvoor een aparte vergunning nodig is', zegt advocaat Bondine Kloostra namens Free Morgan. 'Fokken is voor het park extra economisch gewin, want zo'n kalf is echt miljoenen waard.'
De bestuursrechter oordeelde dat er niet voldoende bewijs was dat het van meet af aan de bedoeling was om met Morgan te gaan fokken.
Morgan werd in 2010 ernstig verzwakt gevonden in de Waddenzee en naar het Dolfinarium gebracht om te herstellen. In 2011 verhuisde het dier met instemming van het kabinet naar Tenerife. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!