Nieuws

Duizenden koeien dood door zwerfafval: 'Ruim je rotzooi op'

VOORST OUDE IJSSELSTREEK - Het is prachtig weer en dus gaan we weer met z'n allen naar buiten. Helaas betekent dat ook dat er veel troep in de natuur terechtkomt. Een blikje, een pakje. En dat is gevaarlijk voor grazers. Jaarlijks leggen duizenden koeien het loodje in Nederland omdat ze zwerfafval in hun kuilvoer treffen.
Boer René van Hal uit Voorst (Oude IJsselstreek) verloor al tien koeien in anderhalf jaar door troep in het voer. Behalve dierenleed zorgt het ook voor een enorme schadepost.
Jos Barink van LTO:  'Zwerfafval uit bermen en weilanden komt in het voer van dieren terecht. Vooral blikjes vormen een groot probleem. Deze versnipperen tijdens het maaien van weilanden en komen zo via het voer in de maag van koeien terecht. Die worden daardoor ziek, wat de dood tot gevolg kan hebben.'
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video)
Duizenden koeien dood door zwerfafval: 'Ruim je rotzooi op'

Mentaliteit veranderen

Het fenomeen van troep in het eten wordt 'scherp-in' genoemd. Bij veehouder Van Hal waren in de afgelopen anderhalf jaar al tien koeien het slachtoffer. Hij wil mensen dan ook op het hart drukken geen troep in de natuur te gooien. Hij hoopt dat mensen hun mentaliteit veranderen.
Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met boer Van Hal:
'Ruim gewoon je rotzooi op. Natuurlijk, op ieder bedrijf komt wel eens scherp-in voor, dan praat je misschien over één keer in de twee jaar een koe. Maar nu is het veel vaker met dat blik. Als die koeien dat eenmaal binnen hebben, is het einde verhaal', benadrukt Van Hal. De boer is deze week aan het kuilen en probeert wel om het afval uit zijn gras te houden, maar dat is niet altijd eenvoudig.

Miljoenenschade

Volgens dierenarts Frank van Hagen gaat het landelijk over 4000 koeien die jaarlijks sterven door zwerfafval. Ook worden er meer dan 10.000 ziek.
'Dat zorgt voor ongeveer 8 miljoen euro schade', zegt Jos Barink van LTO. Die fijntjes opmerkt dat dit nog niet alles is: 'De vervolgschade door productiederving, meer werk voor de boer en dierenartskosten bedraagt nog meer dan het dubbele.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl