Nieuws

'De laatste witte neushoorn is een paar weken geleden doodgegaan. De wereld draaide gewoon door.'

HOENDERLOO - Biodiversiteit is een ander woord voor soortenrijkdom. De hoeveelheid verschillende planten en dieren in een bepaald gebied. Op de allergrootste schaal – de hele wereld – gaat het ongelooflijk slecht. Ontelbaar veel soorten zijn we al definitief kwijtgeraakt. Hele grote dieren en hele kleine dieren. De laatste witte neushoorn is een paar weken geleden doodgegaan. De wereld draaide gewoon door. En van een piepklein maar beeldschoon boomkikkertje dat uitsterft ligt ook bijna niemand wakker.

Een donker oerbeestje

Op een wat kleinere schaal – het Nationaal Park de Hoge Veluwe – gaat het goed. De biodiversiteit is stabiel en ze werken er elke dag keihard aan om die te verbeteren. Met grote dieren zoals de moeflon… maar ook met kleine zoals de levend barende hagedis. Die had ik nog nooit in het echt gezien. Nu wel. Ik ging met deskundige Harrie zoeken langs de randen van een ven. En na een tijdje zagen we een jong exemplaar zitten op een stuk berkenschors. Lekker in de zon. We kropen er heel dicht naartoe. En hij bleef rustig zitten. Tot hij ineens wegrende…. door het gras… in de broekspijp van Harrie. Zo’n mensenbeen is natuurlijk ook heerlijk warm. Harrie stond rustig op, schudde even heen en weer en de dappere hagedis plofte in het mos. Hij keek verbaasd om zich heen en klom toen zonder te aarzelen op mijn hand. Daar stond ik met een mini-hagedis. Een donker oerbeestje met prachtige pootjes, dat met z’n onverschrokken actie wilde zeggen: “Hé, mijn soort loopt al miljoenen jaren rond op deze aarde. Zorg er alsjeblieft voor dat dat nog heel lang zo blijft.”
Kijk hier naar de ontmoeting van Harm met een hagedis (tekst gaat verder onder de video):
'De laatste witte neushoorn is een paar weken geleden doodgegaan. De wereld draaide gewoon door.'

Niet alleen zeggen, ook echt doen!

Hij had het niet alleen tegen mij. Maar ook tegen jullie. We kunnen allemaal meehelpen. Door steeds weer keuzes te maken die goed zijn voor de aarde. In wat we eten. In waar we heengaan op vakantie. In alles. En niet alleen zeggen maar ook echt doen! Ik zette de hagedis weer op de boomschors. Ik vond het een mooie ontmoeting. Ik was wel blij dat het nog een jonkie was. Want gezellig op m’n hand zitten is leuk, maar levend baren doe je maar lekker bij jezelf thuis.
Vanaf zaterdag 12 mei is weer wekelijks een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Dit seizoen schrijft hij ook wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.
'De laatste witte neushoorn is een paar weken geleden doodgegaan. De wereld draaide gewoon door.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!