Instellingen

Wageningen Universiteit: ballonnen Koningsdag zijn schadelijk

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit stonden enkele jaren geleden raar te kijken toen zij op een Frans strand talloze oranje ballonnen vonden. Het bleken de restanten van feestballonnen die tijdens Koningsdag waren opgelaten en door de noordoostelijke wind naar Frankrijk waren geblazen. © Wageningen Universiteit

WAGENINGEN - Wetenschappers van de Wageningen Universiteit stonden enkele jaren geleden raar te kijken toen zij op een Frans strand talloze oranje ballonnen vonden. Het bleken de restanten van feestballonnen die tijdens Koningsdag waren opgelaten en door de noordoostelijke wind naar Frankrijk waren geblazen.

De Gelderse universiteit waarschuwt op Koningsdag nogmaals voor de schadelijke gevolgen van het oplaten van ballonnen.

De opblaasbare feestartikelen kunnen via de lucht makkelijk 800 kilometer ver komen. Het plastic van de ballonnen is schadelijk voor dieren in zee en op het land.

De Wageningse onderzoekers wijzen erop dat sommige ballonnen bedrukt waren met logo's van goede doelen. Die schieten zo hun doel voorbij, zeggen de wetenschappers.

Omgekeerd is Nederland de landingsplaats van veel ballonnen uit België.

Onderzoekers vinden regelmatig stukken plastic in maag of darmen van zeevogels en andere dieren. Afbreekbare ballonnen van latex of rubber zijn geen oplossing. Dat spul breekt niet snel genoeg af als dieren het in hun maag krijgen. Die sterven dan alsnog.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!