Instellingen

'Bellende of appende trucker is onacceptabel'

© ANP

ARNHEM - Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft begrip voor de nieuwe manier van de politie om bellende en appende vrachtwagenchauffeurs aan te pakken. Agenten maken gebruik van een touringcar om zo te kunnen zien wat truckers in de cabine uitspoken. Na een geconstateerde overtreding sturen ze politie in onopvallende wagens op de verkeersovertreders af.

Dinsdag en woensdag werden zo honderden bestuurders betrapt. Dit gebeurde op snelwegen in Overijssel en Gelderland.

'Gedrag van collega's die met andere dingen bezig zijn dan veilig onderweg zijn, is onacceptabel', zegt Quinten Snijders, woordvoerder van TLN. 'Het is goed dat de politie daarop controleert.'

Luister hier naar het gesprek met de TLN-woordvoerder: (de tekst loopt door onder de audio)

Dat de politie in Oost-Nederland in een touringcar let op het rijdrag van vrachtwagenchauffeurs is geen methode die TLN toejuicht, 'maar vanuit een gewone politiewagen kun je nu eenmaal niet zien wat de bestuurders in cabines doen. We begrijpen het', aldus Snijders.

'Gevolgen groot na ongeluk met truck'

Ongelukken waarbij vrachtwagens zijn betrokken, hebben, zo zegt de woordvoerder, meestal grotere gevolgen voor het verkeer dan wanneer het louter om personenauto's gaat.

Snijders: 'We moedigen onze chauffeurs aan om een systeem in hun cabine te installeren dat het gebruik van een mobiele telefoon onder het rijden onmogelijk maakt.' 

SaveDrivePod

Dit systeem, de SaveDrivePod, is in de wagen bevestigd en zendt een draadloos signaal uit. Vervolgens houdt een app op de telefoon bij of de bestuurder onderweg is; app's zijn niet meer toegankelijk. Alleen handsfree bellen kan, alsmede het gebruik van navigatie-apps.

In dit fimpje is te zien hoe dat systeem werkt:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!