Instellingen

Er lagen er al 50, maar in Borculo komen nóg 14 stenen voor omgekomen Joden

Henk Teeuwen (links) en Sallo Roozendaal
Henk Teeuwen (links) en Sallo Roozendaal
© Omroep Gelderland

BORCULO - Veertien zogeheten Stolpersteine krijgt Borculo er komende maandag bij. Gegraveerde gedenksteentjes in het trottoir op de plek waar Joden woonden die in de oorlog zijn omgebracht. De steentjes liggen door heel Europa en hun aantal groeit.

In Borculo liggen er al vijftig, waaronder vijf voor een winkel in het centrum. De steentjes zijn onlangs nog gepoetst door basisschoolkinderen. 

Van 160 naar 60 Joden

Voor de oorlog woonden er nog 160 Joden in de Achterhoekse plaats, na die tijd waren er nog maar zestig over. Een van die overlevenden was de vader van Sallo Roozendaal.

Zijn vader was ondergedoken toen de Duitsers alle Joden kwamen halen. 'Mijn vader heeft geluk gehad, die was net op tijd gewaarschuwd. Hij heeft de oorlog overleefd, net als mijn moeder. ' 

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Borculo krijgt er 14 struikelstenen bij

'We praatten er niet over'

Zijn ouders leerden elkaar na de oorlog kennen en kregen kinderen. Toen Sallo klein was werd er niet over de oorlog gesproken. 'Ze waren bezig met de opbouw, we praatten er niet over en vroegen er niets over, toch wisten we wel wat er gebeurd was.'

Want zijn vader was dan wel op tijd gevlucht, voor de broer van zijn vader- Sallo's oom dus- en zijn gezin liep het niet goed af. Zij werden weggevoerd uit Borculo en niet veel later vergast in Sobibor. 'Tussen de tijd dat ze weggevoerd zijn en dat ze zijn vergast zat maar een paar weken. Onvoorstelbaar. Daar wil je niet over nadenken.' Ook zij krijgen nu een Stolpersteine voor de plek waar ze destijds woonden. 

Oorlog oprakelen kan pijn doen

Borculoër Henk Teeuwen is één van de initiatiefnemers voor de veertien nieuwe Stolpersteine. Hij kwam er toen hij in Borculo kwam wonen achter dat er niet genoeg steentjes lagen. 

Drie jaar was hij bezig met zoeken naar de slachtoffers en nabestaanden. Het was het waard, want Teeuwen vond uiteindelijk familie van bijna alle omgekomen Borculose Joden. Maar het was ook een beetje dubbel: 'Je moet contact opnemen met de familie en dan rakel je de oorlog toch weer op. Dat is pijnlijk, maar ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad.'

Veel nabestaanden komen maandag 30 april ook naar Borculo en zijn erbij als de veertien Stolpersteine onthuld worden. Familieleden van Sallo Roozendaal komen speciaal over uit Australië om bij de onthulling aanwezig te zijn. 'Het is belangrijk dat we dit doen,  voor nu maar ook voor de toekomst. Want er zijn nog steeds minderheden en bevolkingsgroepen die gediscrimineerd worden, helaas.'

Lees meer verhalen over de oorlog op ons platform 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!