Nieuws

Gulle gever bezorgt IJzendoorn nieuw dorpshuis

'Het voelt als de hoofdprijs uit de loterij', was de eerste reactie van het bestuur van Dorpshuis Ons Tehuis in IJzendoorn. Een oud-inwoner van het dorp aan de Waal heeft een gift toegezegd van 1 miljoen Zwitserse frank, ruim 830.000 euro. © Google Street View
IJZENDOORN - 'Het voelt als de hoofdprijs uit de loterij', was de eerste reactie van het bestuur van Dorpshuis Ons Tehuis in IJzendoorn. Een oud-inwoner van het dorp aan de Waal heeft een gift toegezegd van 1 miljoen Zwitserse frank, ruim 830.000 euro.
De gulle gever is de 91-jarige Gerrit van Riemsdijk, woonachtig in Liechtenstein. De oud-verzetsman begon na de oorlog aan een succesvolle carrière als bankier. Hij was medeoprichter en directeur van de Zwitserse bank Cantrade.
(de tekst loopt door onder de video)
Gulle gever bezorgt IJzendoorn nieuw dorpshuis
Van Riemsdijk had burgemeester Kottelenberg benaderd dat hij 1 miljoen Zwitserse frank wilde schenken aan de dorpsgemeenschap van IJzendoorn. De gift komt voor het bestuur van het dorpshuis als geroepen. Dat was net bezig met plannen voor een opknapbeurt voor het gebouw, maar genoeg geld voor een flinke verbouwing was er niet. Met het geld uit Liechtenstein kan een heel nieuw gebouw worden neergezet.
Voorzitter Henk Zomerdijk van dorpshuis Ons Tehuis is blij met de gulle gift:

Oplossing voor alle problemen

'De oplossing voor alle problemen', zegt het bestuur. 'Het dorpshuis heeft een slechte geluidsisolatie, door tal van uitbreidingen is de indeling ondoelmatig en hokkerig geworden, er is nog steeds ruimtegebrek, er bestaan parkeerproblemen en het plein voor het dorpshuis is ongezellig en vormt door hekken en groen geen samenhang met de omgeving.'
Zo ziet het nieuwe dorpshuis er straks uit:
Afbeelding: gemeente Nederbetuwe
'Het voelt als de hoofdprijs uit de loterij', was de eerste reactie van het bestuur van Dorpshuis Ons Tehuis in IJzendoorn. Een oud-inwoner van het dorp aan de Waal heeft een gift toegezegd van 1 miljoen Zwitserse frank, ruim 830.000 euro.
Veel verenigingen uit IJzendoorn en ook de school maken gebruik van het dorpshuis. Het bestuur hoopt volgend jaar met de bouw te beginnen.
Zo'n 10.000 euro gaat naar ijsclub De Hoeken, zodat die geen schuld meer heeft.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl