Nieuws

Molen Warnsveld maalt bijna weer op volle kracht

WARNSVELD - De blikvanger van Warnsveld, molen Nooit Gedacht, is bijna weer een volwaardige molen. De laatste delen van de nieuwe fokken worden vandaag en morgen gemonteerd en dan moet zaterdagmiddag de molen weer malen.
De oude fokken van de molen verkeerden vorig jaar in dusdanig slechte staat dat de molen eigenlijk niet meer gebruikt kon worden. 'Wij vonden het te gevaarlijk, je wilt niet de brokstukken in de tuin van de buren vinden', zegt molenaar Dirk-Jan Abelskamp. Fokken zitten aan de wieken en zorgen ervoor dat er meer rendement uit de wind wordt gehaald.
Tekst gaat verder onder de foto.
De oude fokken. Foto: Omroep Gelderland

Crowdfunding zorgt voor geld

Om nieuwe fokken te maken was zo'n 15.000 euro nodig. De eigenaar van de molen, De Vereniging Hollandsche Molen, startte een crowdfundingsactie. 'De vrijwilligers hebben met man en macht geprobeerd om de molen in de schijnwerpers te zetten zodat er geld gedoneerd zou worden', legt Abelskamp uit. En ook de gemeente Zutphen en de Stichting Open Monumentendag hielpen een handje. De molen werd uitgeroepen tot monument van het jaar.
Al deze aandacht zorgde ervoor dat er begin maart voldoende geld binnen was om de molenmaker aan het werk te zetten. 'Het hout is in de werkplaats gemaakt, hier hoeven ze alleen maar te schroeven en te zagen.' Al is dat ook best veel werk als je op een afstandje staat te kijken.

Vanaf zaterdag weer op volle kracht!

Zaterdag is er een speciale bijeenkomst waarbij wethouder Pennings van Zutphen de molen Nooit Gedacht gaat ópzeilen. Daarna is de molen iedere zaterdag open. 'Het is fantastisch', zegt Abelskamp. 'We kunnen nu weer vooruit.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl