Nieuws

Wordt seksplek langs A12 bij Ede heropend?

EDE - De gemeente Ede moet mannenontmoetingsplaats 't Ginkelse Zand langs de A12 weer toegankelijk maken. Dat vindt belangenclub Platform Keelbos, die woensdagochtend tegenover de gemeente stond in de rechtbank in Arnhem.
Volgens de belangenorganisatie voorzag de ontmoetingsplaats bij de gelijknamige parkeerplaats, ook wel homo-ontmoetingsplek genoemd, in een behoefte. De gemeente Ede zegt dat de vrijende mannen voor overlast zorgden en ziet heropening dan ook niet zitten.  
Bekijk hier onze reportage (tekst gaat verder onder video): 
Rechtszaak over sluiting mannenontmoetingsplaats 't Ginkelse Zand

Sloten

In augustus 2016 werd het bosgebied bij 't Ginkelse Zand afgesloten. De gemeente zette twee klaphekken, die toegang gaven tot het terrein, vast met sloten.
Keelbos stelt dat dit nooit had gemogen, want hiermee werd een openbare weg - het wandelpad - geblokkeerd. Dat zou in strijd zijn met de Wegenverkeerswet
De gemeente ziet het anders: 'Het gaat om paadjes die in de natuur ontstaan zijn, eigenlijk olifantenpaadjes', vertelt woordvoerder Patricia Nep. 'Ze zijn niet aangelegd door de gemeente en worden ook niet door ons onderhouden.'

Nog steeds bezocht

Overigens wordt 't Ginkelse Zand nog steeds gebruikt als mannenontmoetingsplek; via de N224 is het terrein nog toegankelijk. Ook zoeken mannen elkaar op op een niet afgesloten groenstrook bij de parkeerplaats. 
We vinden het fijn om naakt te recreëren en als we geluk hebben, hebben we een date.
Bezoeker mannenontmoetingsplaatsen.
Hierdoor neemt de overlast alleen maar toe, volgens een oud-bezoeker van 't Ginkelse Zand. Samen met zijn partner was hij aanwezig bij de zitting. Nu gaan ze samen naar andere ontmoetingsplekken. 'We vinden het fijn om naakt te recreëren en als we geluk hebben, hebben we een date.'

Vreemdgaan

Volgens deze bezoeker werd 't Ginkelse Zand ook veel bezocht door mannen met een vriendin of vrouw. 'Natuurlijk is het niet mooi als iemand vreemdgaat, maar als het niet meer mogelijk zou zijn om dit soort plekken te bezoeken, dan zal het aantal scheidingen alleen maar stijgen.'
Kort na de sluiting van de ontmoetingsplaats in Ede dreigde Platform Keelbos al met een gang naar de rechter. De uitspraak wordt over zes weken verwacht.
Hebt u ervaring met Gelderse mannenontmoetingsplaatsen en wilt u daar (anoniem) over vertellen? Mail naar researcher Maarten Dallinga: mdallinga@gld.nl.